artikel

Vi ska fortsätta driva helhetspolitik

Vi har inte lyckats mobilisera våra väljare helt enkelt. Det här var riktigt dåligt. Men vi ska fortsätta driva en bra helhetspolitik, säger Lars Ohly.

 Det svenska EU-valet blev en katastrof för de EU-negativa partierna. Vänsterpartiet halverade sina mandat i EU-parlamentet.

På valvakan gjorde partisekreteraren Anki Ahlsten en summering av valrörelsen när hon tackade valarbetarna och kandidaterna för deras stora insats och hårda arbete.

-Vänsterpartiet har jobbat oerhört hårt i den här valrörelsen och känslan har varit positiv, så det är klart att valresultatet blir ett hårt slag. Nu gäller det att hitta kraft och gå vidare. Vi har gjort mycket bra också och det gäller att ta till vara på det, sa Anki Ahlsten.

Mikael Gustafsson höll ett känslosamt tal där han berättade hur stark känslan har varit av att vi är många som jobbat tillsammans i valrörelsen, hur häftigt det är att vara en del av det.

– När jag står där med ett flygblad som så många har lagt ner så mycket jobb på och det är jag som råkar stå i rampljuset med det i handen. Det känns verkligen häftigt. Och jag känner det stödet att jag har så många bakom mig som jobbar hårt för samma sak. Det ska jag bära med mig när jag kommer tillbaka till vardagen på Riksdagskansliet, avslutade en rörd Mikael Gustafsson.

Det är tydligt att väljarna dras till partier och kandidater som tydligt driver en fråga eller har en tydlig profil, som Piratpartiet och Miljöpartiet gör. Den stora frågan för Vänsterpartiet är hur vi bättre tydliggör vår politik för EU-kritikerna. Men det handlar också om att bli ett tydligt och attraktivt parti för yngre väljare.

– Vi ska fortsätta driva en helhetspolitik, sa Eva-Britt Svensson som får fortsatt mandat i EU-parlamentet. Jag är så stolt över att vi har en helhetspolitik och att vi är så bra i så många frågor. Jag tar nya tag och tänker jobba vidare med min EU-kritiska röst i Bryssel, avslutade Eva- Britt.

Valdeltagandet gick däremot upp påtagligt och ökade till 43,8 procent. Men det är fortfarande långt ifrån godtagbart ur demokratisynpunkt. Det är något som Vänsterpartiet kommer jobba hårt med att förändra till nästa val- mobilisera väljare och uppmana människor att ta medborgaransvar och vara en del av den demokratiska processen.

Kopiera länk