artikel

Hålen i LAS måste täppas till

Josefin Brink, vänsterpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor träffade på tisdagen några av de anställda på Systembolagets lager i Jordbro som genomfört en vild strejk.

– Jag känner stor respekt för de anställdas val att gå ut i konflikt. De har utsatts för ren utpressning. Situationen på Lagena är tyvärr inte unik, och det är hög tid att de här problemen på svensk arbetsmarknad kommer upp till ytan, säger Josefin Brink.

Bakgrunden till konflikten är att arbetsgivaren, Systembolagets dotterbolag, Lagena, i april varslade 33 lagerarbetare om uppsägning. De ska till stor del ersättas av inhyrda från bemanningsföretag.

– Det är fullkomligt orimligt att arbetsgivaren har rätt att göra så. Möjligheten att ersätta fast anställd personal med inhyrda från bemanningsföretag sätter i praktiken rätten till återanställning ur spel.

– Det är hög tid att täppa till hålen i LAS om vi ska ha en anställningstrygghet värd namnet. Ett konkret förslag är ju att helt enkelt förbjuda inhyrning så länge det finns uppsagda med återanställningsrätt hos arbetsgivaren. Men oavsett det rent lagtekniska måste det här problemet lösas, avslutar Josefin Brink

 

Läs mer om Lagena-konflikten i LO-tidningen, länk till: http://lotidningen.lo.se/?id_item=23823

Kopiera länk