Artiklar

Höjda hyror leder inte till fler billiga hyresrätter

Amineh Kakabaveh har i en interpellation till bostadsminster Stefan Attefall frågat vad regeringen tänker göra för att skapa fler hyresrätter till rimliga hyror och hur ungas och studenters bostadsvillkor ska förbättras.

I svaret hänvisar statsrådet till ny lagstiftning om hyresförhandlingar och allmännyttan samt ökade subventioner till uthyrare av boende.

I en kommentar säger Amineh Kakabaveh, bostadspolitisk talesperson i Vänsterpartiet:

– Det enda vi vet när det gäller ny lagstiftning är att kraven på hyreshöjningar är kraftfulla. De kommunala allmännyttiga bolagen ska ha marknadsmässig avkastning vilket naturligtvis leder till ökade hyror. Privata hyresvärdar är också offensiva. Kraftigt höjda hyror leder inte till att utbudet av hyresrätter med, för vanlig inkomstagare, överkommliga hyror ökar. Eller tänker den borgerliga regeringen att höjda hyror ska leda till fler hyresrätter med låga hyror?

– Höga hyror leder till att äldre inte har råd att flytta till nybyggda lägenheter enligt analysföretaget Byggfakta. Få billiga äldre lägenheter blir då lediga för andra bostadssökande.

– För regeringen är bristande tillgång till billiga hyresrätter inget problem. De hänvisar till ökat byggande av bostadsrätter och småhus. Har man inte råd att äga sitt boende ska man hänvisas till andrahandboende. Detta är regeringen två ben som deras bostadsvision vilar på. Vi behöver istället investeringsstöd för byggande av billiga hyresrätter och en kommunal allmännytta som är till nytta för allmänhetens bostadssociala behov avslutar Amineh.

Kopiera länk