Aktivitet

Vänsterpartiets 40:e kongress

Jonas Sjöstedt väljs om

Nu i helgen hölls Vänsterpartiets 40:e partikongress på Münchenbryggeriet i Stockholm. Vår ombud på plats var Anne-Catrin Eneroth som bl.a. sitter i styrelsen i Haninge. Hårt arbete, eldiga debatter, omröstningar, högtidliga tal varvades med kulturinslag under tre dagar. Fredagen inleddes med tal av Stockholmsdistriktets ordförande Seluah Alsaati. Hon talade bl.a. om den stora demonstrationen mot rasism i Kärrtorp den 21:a december. ”Där ni sprider hat sprider vi nejlikor.”

Anna Herdy från Botkyrka

Under helgen har det tagits många beslut av de tillresta ombuden från hela landet. Jonas Sjöstedt omvaldes som partiledare, det beslutades att partiet ska försätta ha en partiledare och inte två som en del önskar. Övriga personval till partistyrelse, EU-lista, programkommission m.m. kan ni läsa om här. Kongressuttalanden och stadgarJonas tacktal  här.

Vi fick ta del av lyckade aktioner och reformer från kommuner där Vänsterpartiet är med och styr. Det handlar om avskaffande av Fas3 hos kommunen (Göteborg), stopp av delade turer, att finnas på torg och prata 81 lördagar i rad(Gävle), att stödja motstånd mot utförsäljning av allmännyttan (Alby är inte till salu i Botkyrka) m.m.

Körsång

De flesta motioner fick det utslag som partistyrelsen önskat. En av frågorna där kongressen gick emot partistyrelsen var den om att satsa 1% på kulturen. Av tidsbrist hanns inte ett gemensamt uttalande om EU-valet tas, det görs inom kort av partistyrelsen.

Vill du läsa mer om valstrategin och vår nya slogan ”Vi är inte till salu” så finns det och mycket mer på Västerpartiets hemsida. Vi tackar för en bra och inspirerande kongress. Nu är vi laddade inför valrörelserna i år.

Anne_Catrin Eneroth (till vänster) på kongressen.
Anne_Catrin Eneroth (till vänster) på kongressen.

De tre översta bilderna har vi fått låna av Vänsterpartiet Tyresö. Tack!

Från Jonas avslutningstal (kopierat från Vänsterpartiets hemsida):

”Huvudlinjen i talet var valet och vilket samhälle Vänsterpartiet vill se. Regeringen Reinfeldt sitter fast i gamla tankebanor där marknaden löser alla problem och att de problem som marknaden inte löser fixas med ännu större skattesänkningar. Med det tankesättet ställs människor mot varandra. Reinfeldts syn är att den som är sjuk, med funktionsnedsättning, den som hänvisas till FAS 3, inte är lika viktig som ”den som jobbar”.

Jonas Sjöstedt var en av dem som fick gå när Volvo lastvagnar i Umeå drog ner under 90-talskrisen. Han minns fortfarande känslan när fabriksgrinden slog igen efter den sista arbetsdagen och oron över att inte veta när han skulle få arbeta igen.

-Det är sådana som jag, som det var för mig då, som Reinfeldt moraliserar över när han talar om bidrag och bidragstagare, sa Jonas Sjöstedt i avslutningstalet. Regeringen jagar sjuka och arbetslösa. Men vi, vi har en politik för sammanhållning och solidaritet.

Sjöstedt fokuserade även på hur Vänsterpartiet ska besegra rasismen och Sverigedemokraterna. Rasismen är Sverigedemokraternas bärande idé, själva orsaken till att partiet finns. Det är hög tid för oss att bemöta deras argument och människosyn. Vår solidaritet och att aldrig acceptera rasisternas världsbild är vår styrka.

Orsakerna till att Sverigedemokraterna riskerar att göra allvarliga inbrytningar i arbetarklassen i valet handlar mycket om otrygghet, det handlar om villkoren på jobbet och det handlar om risken att bli arbetslös. På arbetsplats efter arbetsplats utnyttjas arbetare från andra länder med usla villkor. För Sverigedemokraterna är det de fattiga människorna som kommer hit som är problemet. För oss är det inte så. Vi har politiken och förslagen för att sätta stopp för att människor ska utnyttjas.

-Vi ska möta deras rasism kompromisslöst, med fakta, solidaritet och den insikt vi aldrig ger upp – att människor har lika värde oavsett hårfärg, efternamn eller födelseort, sa Jonas Sjöstedt och rev ner applåder.

Han avslutade med att Vänsterpartiet är garanten för rättvisa, garanten för förändring. Vi är inte till salu!”

 

Kopiera länk