Aktivitet

Besök av Ali Esbati och artikel i ETC

Ali Esbati lockade många som ville höra om Vänsterpartiet och arbetsrätt

En av de tydligaste skiljelinjerna mellan högern och vänstern är synen på arbetsrätt. Nuvarande regering har tydligt visat hur ointresserad den är av att försvara den svenska modellen med starka fackföreningar, kollektivavtal, a-kassa som går att leva på, arbetsmiljöarbete m.m. Den 5:e februari kom Vänsterpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor Ali Esbati till ett öppet möte hos oss i Haninge. Ali är riksdagledamot (ersättare för Josefin Brink) och sitter i Arbetsmarknadsutskottet. Han har läst ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm ”för att lära känna sin fiende” och har senaste tiden varit verksamhetschef för tankesmedjan Manifest Analyse i Norge. Ali var med på Utöya under attentatet 2011 och är även en framträdande antirasist.

Den vecka som föregick Alis besök var en mörk vecka för arbetarskyddet. Hela fem människor dog i arbetsplatsolyckor. En glädjande nyhet samma dag var dock den undersökning som gjorts om vilka partier som bäst matchade LO’s krav. På de tretton krav som ingick i undersökningen prickade allianspartierna in varsitt krav, Sverigedemokraterna tre, Socialdemokraterna åtta, Miljöpartiet nio och Vänsterpartiet hela tolv.

Ali talade om hur Vänsterpartiet vill förstärka arbetsrätten. Något som vi i Haninge, genom Carina Wellton och Nafi Cilgin, och Ali också skrev en debattartikel om som publicerades i ETC den 12 februari. Där tog vi upp en del av det som Ali berättat om på vårt möte.

”I Haninge kommun, söder om Stockholm, pågår just nu flera attacker mot arbetsvillkoren för folk som redan har en utsatt situation. På Lagena i Jordbro har nyligen 25 personer varslats (av tyska jätten DHL). Detta trots att företaget inte har arbetsbrist och en stor del av personalen redan nu kommer från bemanningsföretag. Bemanningsföretagens intåg på arbetsmarknaden har försvarats med att det handlar om att klara arbetstoppar eller hitta specialkompetens med kort varsel. Verkligheten har tydligt visat hur ohållbar den argumentationen är. För att anpassa arbetsrätten till det faktiska läget på arbetsmarknaden vill Vänsterpartiet bland annat införa:

• Förbud mot att säga upp fast anställda för att ersätta dem med inhyrda från bemanningsföretag.

• Tidsgräns för hur länge bemanningsföretag ska få vara inne på en arbetsplats, och större fackligt inflytande.

• Stopp för bemanningsföretag i statlig verksamhet.

Den andra attacken gäller kollektivavtal vid kommunala upphandlingar. Alliansen, med stöd av Sverigedemokraterna, röstade emot ett sådant krav i Haninge i december. Vänsterpartiet har drivit frågan i många kommuner och på olika sätt. Högerpartierna har stretat emot länge, och hänvisat till ett osäkert rättsläge, när de har motverkat stabila arbetsvillkor.”

taxi och ali

 

Frågorna som Ali fick under kvällen var många, det märks att arbetsrätt är ett område som engagerar. En av mötesdeltagarna var taxichauffören Allonias Sebhatu. Han fick sparken från Taxi Kurir efter han började organisera sina kollegor fackligt. Se gärna nyhetsinslaget på SVT om förarprotesten i december där både Jonas Sjöstedt och LO’s Karl-Petter Thorvaldsson deltog.

DSC_0166

Vi tackar Ali Esbati för en mycket informativ kväll. Arbetsrätten är helt klart en av de  frågor som engagerar mest, något vi kommer ta med oss in i valrörelserna.

Styrelsen hälsar alla medlemmar varmt välkomna på morgondagens årsmöte, söndag 23 februari, 14.00-16.00, ABF, Handenterminalen 3, plan 8. Vi insåg försent att det krockar med hockeyfinalen men hoppas ändå att så många som möjligt kommer. Den nya styrelsen ska väljas, listan till kommunvalet ska spikas och verksamhetsplanen m.m. gås igenom. Blir det tid över vill vi gärna ha en diskussion om hur ni vill att vi tillsammans med er medlemmar ska arbeta i årets båda valrörelser.

Plus tårtätning och valpepp! Välkomna!

 

 

Kopiera länk