Aktivitet

Miljöpartiet vänder kollektivavtalet ryggen. Demonstration mot det 12 maj.

kavtal_raddar_for_blogg

 

Imorgon, måndag den 12 maj, är det kommunfullmäktigemöte i Haninge. En av frågorna som kommer behandlas är om kommunen ska kunna ställa krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. På tre tidigare möten har beslutet skjutits upp. Fram tills helt nyligen var Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Rättvisepartiet Socialisterna och Miljöpartiet eniga om att kommunen ska kunna ställa detta krav. Miljöpartiet gick här emot den allians de annars samarbetar med. Något som vi såg som något mycket positivt med tanke på vilken stor arbetsgivare kommunen är och hur många som berörs av beslutet. Nu har Miljöpartiet i Haninge svängt i frågan. Vad som ligger bakom svängningen vet vi inte men vi tror att de gör ett stort misstag om de säljer ut arbetsrätten för att få sitta med och styra. Medlemmarna kan inte tycka det är ok. Partiprogrammet säger också något helt annat och vi hoppas fortfarande att Miljöpartiet ska välja rätt – välj arbetsrätten. Haninges Miljöparti har låtit sig övertalas att försvara ett beslut som många är upprörda över. Det är också märkligt att Haninges Miljöparti tar detta beslut då Miljöpartiet i andra kommuner vågat stå upp för arbetsrätten. Är det för att de hamnat i dåligt sällskap i Haninge? En annan sak som oroar är att möteshandlingarna inte skickats ut i förväg, vilket våra representanter aldrig varit med om förut.  Detta är ett demokratiproblem, har man ingen insyn så kan man inte heller hinna reagera. Under all kritik Haninge kommun.

Därför kommer det imorgon vara en demonstration för kollektivavtal. Kl 15.30 kommer vi och andra som arbetar för justa arbetsvillkor dela ut flygblad och välkomna kommunfullmäktigeledamöterna till mötet som börjar kl 16.00. De ska veta att vi är medvetna om vad som sker därinne. Kl 18.00 är det sen samling på Poseidons Torg. Därifrån går man sen till kommunhuset. På båda ställena blir det tal av fackligt aktiva och från arrangörerna. Demonstrationen har även tillfrågat vissa kommunfullmäktigeledamöter om de vill komma ut från mötet och svara demonstrationen hur de röstat och varför. Vi hoppas på stor uppslutning och att alla håller sig till arrangörernas regler: Det ska gå lugnt till och vi som är partipolitiskt aktiva tar inte med banderoller/plakat med partisymboler.

Läs mer om demonstrationen och anmäl dig här. Gilla också sidan Vi kräver trygga jobb som är ett tvärfackligt upprop för trygga jobb och den lokala Kampanj för trygga jobb i Haninge. För i slutänden så är det inte bara osäkra anställningar det gäller – det är kroppar som slits ut och människor som dödas som blir den yttersta effekten av en försvagad arbetsrätt där arbetsmiljön och säkerhet kommer i sista hand.

Välkomna!

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar