Okategoriserade

Palestina

Äntligen har värmen och sommaren kommit till Sverige och vi i Vänsterpartiet hoppas att ni alla får den sommaren som ni önskar. Dock händer det hemskheter runt om i världen, som handlar om liv och död. Det jag pratar om är konflikten mellan Israel och Palestina som har blossat upp på nytt.

Vänsterpartiet tycker att Sverige bör erkänna Palestina som stat. Det skulle underlätta Sveriges arbete för en långsiktig fred i Mellanöstern baserad på en tvåstatslösning där Israel och Palestina lever sida vid sida i fred och säkerhet. Sverige skulle kunna spela en betydligt större roll i Mellanöstern som en tydlig och konsekvent röst för folkrätten och de mänskliga rättigheterna.

Israels ockupation av Palestina har skapat en av världens mest segdragna konflikter. Redan genom processen som ledde till att staten Israel utropades 1948 skapades grogrunden för dagens konflikt genom att hundratusentals palestinier fördrevs från sina hem. Sedan sexdagarskriget 1967 har Israel ockuperat delar av Gazaremsan, Västbanken och östra Jerusalem i strid med folkrätten. Situationen för den palestinska befolkningen blir allt svårare, särskilt för Gazas invånare. En varaktig lösning på konflikten mellan Israel och Palestina förutsätter att Israel drar sig tillbaka från de ockuperade områdena.

Vår distriktsordförande, Seluah Alsaati, lade upp en video där hon visar sitt stöd till Palestina. https://www.youtube.com/watch?v=UCEGB6yEUcg&feature=youtu.be, här kan ni se det klippet.

Vi du också få ett slut på ockupationen och konflikten mellan Israel och Palestina, då kan du vara med och demonstrera nu på söndag den 20 juli kl 13:30 på Medborgarplatsen i Stockholm. Talare och Musik: Alexander Josef Suliman från SSU Stockholm, Konstnären & aktivisten Dror Feiler (V), Ordförande Palestinska Föreningen i Stockholm Nael Touqan, Från Ship to Gaza Samaa Sarsour, Poeten Amer Sarsour 

Foto: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/konflikten-i-gaza_3733364.svd?sidan=21
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2428277-kritikstorm-mot-lofvens-facebookinlagg

 

Skriv en kommentar