Flyktingpolitik

Samma värld

Jag bor i en fredlig värld där alla levande entiteter är allt annat än isolerade enheter, där alla identiteter och personligheter egentligen är samma världs-ande som det då heter.

Jag bor i en värld där vi har ihjäl andra människor för att dom tillhör andra nationaliteter och det är samma värld, exakt samma värld.

Vi sitter nu ett gäng vänsterpartister tillbaka till Haninge efter Vänsterdagarna i Malmö där vi har lyssnat på seminarier, träffat andra kamrater, fått idéer till lokal politik i Haninge och deltagit på manifestation för flyktingarna.

Manifestation för flyktingar

På manifestationen berättade Rosanna Dinamarca om hur hon hade varit på Malmö centralstation tillsammans med andra aktivister och hjälpt flyktingarna. Folket har rest sig för att säga att det räcker nu! Nu hjälper vi våra medmänniskor! Vi lever i ett av de rikaste och mest välmående länderna i världen. Sverige har hjälpt folk i nöd folk, från Tyskland, Polen, Finland och Balkan. Inte för att vi tidigare gjort den ekonomiska kalkylen att de skulle var en vinstaffär. Nej, vi tog emot dem för att vi är människor.

De inledande orden till inlägget är från Emil Jensens dikt Samma värld. Orden gör sig påminda på tåget tillbaka. Bredvid Carina sitter en man som berättar att han kommer från Irak. Hans familj hade alla dött i kriget av en bombattack och han hade flytt från Irak, tagit sig genom Turkiet och Europa och var på väg mot Linköping där han hade en vän.

Enligt aftonbladets site flyktingmottagande så har Haninge kommun med sina 83 042 invånare i nuläget tagit emot 68 flyktingar, vilket gör att Haninge i förhållandet till sitt storlek en av de kommuner som tar emot minst antal flyktingar.

Haninge har avtal med Migrationsverket att under året ta emot 98 flyktingar. Det röstade Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna emot. Om fördelningen hade varit rättvis i Sverige hade Haninge tagit emot 207 flyktingar i nuläget.

Jag bor i en värld som där det finns en gud och jag bor i en värld som det inte finns en gud och det är samma värld, exakt samma värld.

Jag bor i en värld som är det värsta helvetet av alla helveter och jag bor i en värld som är paradisplaneten av planeter och det är samma värld, exakt samma värld och det är världen den heter.

– Emil Jensen, Samma värld

Samuel Skånberg, ledamot i kommunfullmäktige

Skriv en kommentar