Vänsterpartiet Haninge

Därför kan just Du passa i en styrelse

Syntolkning: Veronica Kallander och jag är ”föråkare” på våra elscootrar under Prideparaden 2014. I bakgrunden Jonas Sjöstedt och ett myller av andra vänsterpartister. Vänsterpartiets banderoll är grön med regnbågsfärgade V-märken. En kvinna håller ett stort regnbågsfärgat paraply. Många bär röda kläder.

 

”Jag kan inget”

”Jag vågar inte”

”Jag är för ny”

”Det tar för mycket tid”

”Är det inte ganska trist?”

Det är vanliga argument till varför medlemmar inte vill eller vågar ställa upp för nominering eller nominerar sig själv till en styrelse. Här förklarar jag varför dessa påståenden inte alltid stämmer.

”Jag kan inget” Alla kan något men ingen kan allt. För att sitta i en partiföreningsstyrelse behöver du varken kunna hela partiprogrammet eller kunna citera Marx. Eftersom du valt att bli medlem i Vänsterpartiet utgår vi från att du är socialist, feminist och antirasist. Att du vill ha ett samhälle där bakgrund inte ska påverka människors chanser i livet. Allt annat kan du lära eftersom. Distriktet har kontinuerligt utbildningar om man önskar fördjupa sig i något ämne. Oftast är det enstaka kvällsmöten på ca 2,5 timmar eller en ca 6-7 timmar en helgdag. Mycket om hur organisationen fungerar, partiprogram m.m. kan man läsa sig till själv. Men, som sagt, ingen av oss kan allting. Vi kompletterar varandra och kollar upp det vi behöver. Du har säker något område inom politiken som just du är lite mer intresserad av. Där kan du lära oss.

 

Syntolkning: Många medlemmar hembjudna till mig för att klistra valaffischer, äta god mat och prata politik. Augusti 2014.

 

”Jag vågar inte” Här är vi alla olika. Några kan tycka att det är väldigt pressande att lägga fram en åsikt inför andra. Det är lugnt. På våra möten stöter och blöter vi olika idéer och åsikter. Allt man säger behöver inte vara ett resultat av lång forskning. Vi testar saker inför och med varandra, ibland får man igenom sin idé ibland inte. Det är ett teamwork att komma fram till beslut. Om du inte är van att tala inför en grupp så kan du sitta med först och lyssna tills du känner dig mer bekväm. Vi brukar vara mellan tre till sju personer på våra möten så det är en liten grupp. Alla får minst en chans att yttra sig om varje fråga. När du lär känna de andra i styrelsen brukar det flyta på. Om du inte har lust så kommer ingen kräva av dig att du varken delar flygblad, pratar med Haningebor eller håller tal. Sånt gör den som har lust och tid. Retorik- och talteknik kan den som önskar lära på distriktets kurser.

”Jag är för ny” Erfarenhet är något som är viktigt i en styrelse. Men det är också någon som är ny, nyfiken och sugen på att lära sig. Det är blandningen som gör en styrelse bra. Som ny medlem kommer du erbjudas att gå på kurser för nybörjare. Har du tid kan du även gå på distriktets utbildningar för styrelsemedlemmar. De som varit med lite längre kan du alltid fråga ifall du undrar något. I år satsar partiet extra på styrelser. Det håller Partiföreningsskolan vid tre tillfällen i vår. Det är ett sätt att stärka partiet inför valet 2018. Såhär ser schemat ut för våren:
Nacka, Värmdö, Tyresö, Haninge, Nynäshamn, Gotland
LOKAL: Träff 1 i Nynäshamn, träff 2-3 i Handen.
DATUM: Träff 1: 25 februari, träff 2: 25 mars, träff 3: 29 april. Tid ej klart än men räkna med start runt 9-10 och slut 15-16. Både gamla och nya styrelsemedlemmar kommer gå kursen, så just i år kan nya snabbt komma in i arbetet och lära känna de andra – så ny är ingen nackdel.

”Det tar för mycket tid” Snart avslutade verksamhetsåret har vi haft nio styrelsemöten. De är oftast en vardagkväll (ej fredag) och är ca 2,5 – 3 timmar. Vi brukar hålla till i Haninge Kulturhus. Under jultider och sommaren har vi inga styrelsemöten. Vill du vara med och genomföra de aktiviteter vi tillsammans planerar är det såklart välkommet men inget krav. Flera, men inte alla, i styrelsen har även andra uppdrag i kommunen eller är engagerade i olika nätverk. Det gör man som man vill med. Vill du bara sitta i styrelsen är det helt okej. Så ca ett dygn per år är den tid styrelsemötena tar, övrig tid plussar du på om du har lust. I slutänden blir det som föreningen förmår göra den sammanlagda arbetsinsatsen av styrelse, kommunala gruppen och medlemmarna. Minns att det kan vara bättre att ta på sig få uppdrag så du känner att du mäktar med och behåller lusten till det du gör. Det är väldigt vanligt att nya medlemmar tackar ja till många uppdrag, inte hinner/orkar med och sen slutar helt. Bättre trappa upp gradvis och se hur det går.

 

”Är det inte ganska trist” Tjohoo! – är mitt svar på det. Att tacka ja till att sitta i en V-styrelse är bland det bästa jag gjort. Här kan jag nörda ner mig i saker jag tycker spelar roll. Jag kan vara med och påverka partiets politik i kommunen. Jag kan peppa andra människor och förändra valresultat. När andra gnäller över saker i samhället brukar jag uppmana dem att engagera sig, det är absolut bästa sättet att minska sin frustration över orättvisor. Och jag kan göra det på mina villkor då jag är sjukpensionär. Att bära tält, stå för länge, läsa långa utredningar eller vara ute i kyla fungerar inte för mig men jag kan göra annat. Jag planerar, har styrelsemöten och är med på aktiviteter. Övriga uppdrag i kommun har jag inte arbetsförmåga till så det överlåter jag med varm hand åt andra. Alla behövs i partiet oavsett vilka erfarenheter, förmågor eller kapacitet vi har. Vi får inte en krona i ersättning men behöver inte heller betala för några kurser eller resor vi gör. Varje år har vi utbildningshelg på vackra kursgården i Syninge, Norrtälje. Vartannat år är det Vänsterdagarna (senaste två och kommande i Malmö) och vartannat år kongress. Kongressen skickar vi bara några få på men andra resor och utbildningar brukar de i styrelsen som vill få åka på. Utöver detta så har jag både inom föreningen och partiet i stort lärt känna väldigt många trevliga och kunniga människor. Allt detta ser jag som motsatsen till trist :)

Syntolkning: Jag delar ut valsedlar i Jordbro på valdagen 2014. Jag har röd klänning, stor svart hatt och ett Vänsterpartiet-band över axeln. En flicka från Jordbro med en massa V-pins står bredvid.

 

Så tveka inte att ta steget – engagera dig i styrelsen med oss! Vi behöver dig! Ett problem som vi, och många andra föreningar, haft är att småbarnsföräldrar har svårt att få till det rent logistiskt även om man har viljan. Speciellt ensamstående föräldrar. Varje ny styrelse beslutar hur och när de ska ha sina möten. Passar det bättre med möte på helgen? Behöver du ta med barnen? Vill du att vi äter middag på mötet så du slipper ordna med det? Vill du att vi kommer hem till dig? Vill du vara med via ex Skype om inget annat fungerar? Vill du ha möte under semestertid då livet är lugnare?  Vi är öppna för att ändra nuvarande rutiner. Sådär ja – nu finns det inget som hindrar dig längre. Nominera dig själv till valberedningen via mejl till [email protected] Valberedningen håller precis på att ta fram ny styrelse och tar tacksamt emot nomineringar. Tiden för förhandsnominering gick ut den 4:e januari, men om du snabbar dig att kontakta Tove så hinner valberedningen ta med ditt förslag. Årsmötet har vi den 29:e januari, kl 13.00 i Haninge Kulturhus. Smörgåstårta och fika kommer serveras.

Välkomna!

Carina Wellton

Ordförande Vänsterpartiet Haninge

 

 

 

Kopiera länk