Vänsterpartiet Haninge

Sommarläsning i hängmattan

Äntligen så kom sommaren! Och förhoppningsvis så får vi många avkopplande stunder i hängmattan och i solen. Men vad är väl en sommar utan en härlig bok? Så därför vill vi tipsa om några läsvärda böcker.

Avkoppling i hängmattan

Jämlikhetsanden: därför är mer jämlika samhällen nästan alltid bättre samhällen

Forskarna Kate Pickett och Richard Wilkinson har på ett enkelt sätt visat vad forskningen om ekonomisk ojämlikhet visar, att samhällen som är mer ekonomiskt jämlika är hållbarare samhällen. När människor har nått en materiell standard så att det täcker deras grundläggande behov, då ökar inte hållbarheten i samhället bara för att vissa får det bättre, det kan faktiskt bli sämre. För att utveckling ska göra att samhällen blir mer hållbara, då behöver frukterna av utvecklingen komma alla till del.

Visste du t.ex. att det finns ett tydligt samband mellan minskad spädbarnsdödlighet och ökad ekonomisk jämlikhet? Eller att tilliten till andra medmänniskor är högre i mer ekonomiskt jämlika samhällen?

Spädbarnsdödlighet och ekonomisk ojämlikhet

Vad är egentligen fascism?

Serietecknaren Kalle Johansson har med hjälp av docenten i historia Lena Bergren illustrerat en populärvetenskaplig genomgång av vad fascism egentligen är. I dessa tider då fascism ofta används som ett generellt skällsord för något som man inte gillar, då kan det vara värt att gå till forskningen kring fascism och se vad som är utmärkande för fascistiska rörelser genom tiderna.

Visste du t.ex. att fascisterna i Italien var i en fascistisk-liberal koalitionsregering 1922 och Mussolini blir premiärminister?

I en tid då nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen mobiliserar (och till och med finns med under Almedalen) och det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna ökar i opinionsundersökningar så är det viktigt att vi ser tillbaka och lär av historien.

Ja till liv!

Serietecknaren Liv Strömquist gör politik roligt på ett sätt som få gör. I seriealbumet Ja till liv! så tar hon upp allt från kriget mot terrorismen och konservativa barn till klassamhället och liberalfeminism. Förlänger livet med goda skratt och breddar perspektiven med feministisk och socialistisk analys.

Ett kollektiv av röster – 100 år av systerskap

I år fyller Vänsterpartiet 100 år! I boken Ett kollektiv av röster sätts fokus på kvinnorna inom partiet, allt från pionjärer som Kata Dalström till dagens aktiva politiker idag som Nooshi Dadgostar eller Ifrah-Degmo Mohammed.

Visste du att Kata Dalström blev engagerad partipolitiskt när hon hade nästan hade blivit 40 år och hunnit föda sju barn? Hon var en politisk agitator som underströk nykterhetsrörelsens betydelse, stod upp för religionsfriheten och var en verklig fredsivrare.

Trevlig läsning!

Skriv en kommentar