Aktivitet

Rösta i kyrkovalet

Vi ser gärna att alla som är röstberättigade (d.v.s. alla som är medlemmar i Svenska Kyrkan och är över 16 år) går och röstar i valet nu på söndag 17 september. Kyrka och stat är åtskilda men kyrkan är en viktig samlingplats för många och gör ett viktigt arbete med att hjälpa utsatta människor, skapa gemenskap och visa solidaritet. Inför detta val storsatsar Sverigedemokraterna, SD, och enbart det kan vara anledning nog att ta sig till en vallokal. Med ett starkare högerextremt parti som styr över Svenska Kyrkan kommer mycket förändras. Alla kommer inte känna sig välkomna och kyrkans solidaritetsarbetet för papperslösa och ensamkommande är i fara.

Men ViSK finns bara representerade på stiftsnivå och till kyrkomötet. Därför är vårt förslag följande:

  • Val till kyrkomötet (nationellt) – Rösta ViSK
  • Val till stiftet (regionalt) – Rösta ViSK
  • Val till kyrkofullmäktige/församling/pastorat (lokalt) – Rösta Socialdemokraterna

Du kan se mer exakt vilka nomineringsgrupper och kandidater du kan rösta på här.

Nätverket Ett Öppet Haninge har gjort en redovisning om vad de olika nomineringsgrupperna i Haninge tycker kyrkan ska göra i fråga om diakoni (kyrkans ”socialtjänst” eller hjälpverksamhet) och integration.

Nätverket Ett Öppet Haninge har gjort en redovisning om vad de olika nomineringsgrupperna i Haninge tycker kyrkan ska göra i fråga om diakoni (kyrkans ”socialtjänst” eller hjälpverksamhet) och integration.

I kyrkovalet brukar endast 10 procent av de röstberättigade rösta, därför är det extra viktigt med varje röst i detta val. Vänsterpartiet Haninge har sett till att i Haninge kommun kommer det finnas valsedlar för alternativet Vänstern i Svenska Kyrkan. Om du ändå inte hittar någon valsedel men vill rösta på dem tar du en blank valsedel och skriver: Vänstern i Svenska Kyrkan, förkortningen av alternativet fungerar inte. Nedan sex anledningar att rösta på Vänstern i Svenska kyrkan som jag tagit fån deras hemsida solidariskkyrka.nu.

Vänstern i Svenska Kyrkan

 

Sex anledningar att rösta den 17 september

 

Gå samman mot extremhögern

Sverigedemokraterna använder kyrkovalet som en språngbräda för att driva kyrkan i en högerkonservativ riktning och påverka hela samhällsdiskussionen med sitt främlingsfientliga och rasistiska gift. En röst på oss ger dem inte den chansen.

Solidaritet här och i världen

I mässan bryts brödet. Ett bröd som bryts och räcker för alla. Så ska brödet delas i vardagen. Utifrån denna hållning bedriver kyrkan sitt diakonala arbete. Svenska kyrkan är är en stark samhällsaktör i solidaritet med utsatta människor i Sverige och världen. Vi vill förstärka det arbetet och att kyrkan med Jesus som förebild ger förtryckta en röst att höras med.

För en feministisk kyrka

Vår kyrka är feministisk och värnar om alla kvinnors rättigheter både i kyrkan och samhället. Alla tjänster och uppdrag i kyrkan ska vara öppna för kvinnor och alla präster ska viga par oavsett hur familjebildningen ser ut. HBTQ-personers rätt till full delaktighet i kyrkan ska garanteras.

Stöd den demokratiska folkkyrkan

Många medlemmar, anställda medarbetare, ideellt arbetande och hårt engagerade volontärer i svenska kyrkan gör ett fantastiskt arbete i solidaritet med utsatta. Vi är en solidarisk rörelse med alla dem och vill stötta deras engagemang för en demokratisk och radikal folkkyrka som förändrar.

För en antirasistisk kyrka

Vår kyrka är öppen och välkomnande för alla människor – vare sig du bott i Sverige hela ditt liv eller nyss kommit hit. ViSK arbetar för en generös flyktingpolitik och vill stärka kyrkans stöd till papperslösa och ensamkommande.

För en klimatsmart kyrka

I respekt för allt levande och vår egen överlevnad är det nödvändigt att stå upp och ta ansvar för klimat- och miljöfrågorna. ViSK arbetar för att kyrkan ska gå före, inte minst som en av Sveriges största skogs- och markägare.

Kopiera länk