Anti-rasism

Vänsterpartiet röstade för bostäder

På måndagens kommunfullmäktigemöte 2016-12-05 så var den stora punkten på dagordningen frågan om att bygga bostäder åt de nyanlända som blivit anvisade till Haninge.

I mars i år kom bosättningslagen som gör att alla kommuner blir skyldiga att ta emot nyanlända. Att alla kommuner är med och solidariskt hjälper till är egentligen en självklarhet. Men tyvärr inte för alla kommuner. Innan lagen kom till visade SVT att vänsterstyrda kommuner tar emot nästan dubbelt så många flyktingar som borgerliga kommuner, i förhållande till befolkningsmängden. Även efter att lagen kommit till så bryter moderatledda kommuner som Ekerö och Täby mot bosättningslagen och väljer att inte ta emot nyanlända. Samma kommuner som nu bryter mot lagen är de som innan lagen var pinsamt dåliga på att ta emot när det var frivilligt.

Haninge, som är en kommun med över 85 000 invånare, har anvisats 253 nyanlända under 2016 och 359 under 2017. Kommunstyrelseförvaltningen tog fram en plan för 368 bostäder som skulle fördelas på 10 olika platser i kommunen. De planeras byggas som modullägenheter på tillfälliga bygglov. Det var detta Vänsterpartiet ville rösta för.

Det ville verkligen inte Moderaterna och Sverigdemokraterna.

Ni kanske kommer ihåg förra hösten när asylboenden satts i brand och mitt i detta så publicerade Sverigedemokraterna i Skåne kartor med var asylboendena fanns. Oansvarigt och bidrog till att piska upp stämningen minst sagt. Hur många attentatsmän som kände att de hade stöd i ryggen kan vi bara gissa om. Inför måndagens möte delade Moderaterna ut flygblad med kartor över var de planerade modullägenheterna skulle placeras med uppmaningen att protestera mot bostäderna. De skrev också ”Haningemoderaterna anser att kommunen ska stoppa mottagningen nu”. De ställde också grupper mot varandra och antydde att flyktingar går före i kön och att modullägenheter var ett dyrt alternativ.

Till kommunfullmäktige kom det många besökare. Vissa som fått flygbladen från Moderaterna. Utöver det kom det också högerextrema. En person hade en t-shirt med texten ”motgift”, namnet på en nazistisk hatsajt och podd. Det blev fullt i fullmäktigesalen och folk fick stå i foajén och följa mötet därifrån via direktsändningen. Flera poliser, piketbussar och vakter var på plats. Tove Ovsiannikov (V) blev intervjuad i Flamman om mötet:

– Min uppfattning är att framförallt M och SD piskat upp den stämningen i kommunen. De kanske inte är ensamma om det men har varit en bidragande orsak. De har använt sig av folks oro och rädsla genom att ställa nyanlända och flyktingars behov av bostad mot unga Haningebors behov av bostad, säger Tove Ovsiannikov.

Tove Ovsianikov

Samuel Skånberg (V) berättade om hur nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen mobiliserar och syns med klistermärken och sprejade symboler i Haninge och om deras våldsamhet.

Vad är problemen? Jo, det är att främlingsfientliga krafter mobiliserar. Att det inte är ovanligt att se nazistiskt klotter till och med i Haninge. Igår anmälde jag till kommunen klotter från den nazistiska rörelsen nordiska motståndsrörelsen. Klottret var vid en skola.

 

Vad har expo att säga om Nordiska motståndsrörelsen, tidigare Svenska motståndsrörelsen?
”Ledningen för SMR har uppmanat sina anhängare att beväpna sig. Det har medfört att flera aktivister dömts för brott mot vapenlagen och brott mot knivlagen. När Expo i början av 2014 granskade 119 aktivister som var aktiva i SMR under 2013 var 65 personer dömda för brott. 51 % var dömda för olika typer av våld, såsom mord, misshandel och våldsamt upplopp. 49 % hade varit dömda för vapenbrott, och 17 % hade vid ett eller flera tillfällen dömts för hets mot folkgrupp. Rörelsen är kraftigt överrepresenterad av män.”

 

För någon vecka sen demonstrerade nordiska motståndsrörelsen i Stockholm. Enligt uppgift ropade de ”judepacket” och heilade.

 

En antidemokratiskt, hatisk, våldsam och nazisitisk organisation.

 

Men Jenny Manners från Sverigedemokraterna som fram till den här månaden satt i kommunfullmäktige och som ersättare i kommunstyrelsen har på facebook uttryckt stöd för att samarbeta med Nordiska motståndsrörelsen. Hon har också på facebook skrivit

 

”det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till ’våld'”

 

Det är inte flyktingar som är problemet i Haninge. Det är extremhögern.

Vänsterpartiet lyfte också vikten av att vara väl rustad i kommunen med hyresrätter och att bristen på hyresrätter är enorm. Vi lämnade också in en motion om att låta Haninge Bostäder bygga kollektivhus med hyresrätt.

Mattias Bernhardsson från Rättvisepartiet Socialisterna lyfte också vikten av en stark allmännytta och gav en känga till högern i oppositionen för att ha sålt ut allmännyttan och låta skatter gå till privat vinst.

Efter en lång debatt så föreslogs att ärendet skulle återremitteras, det vill säga återgå till kommunstyrelseförvaltningen för mer behandling för att senare komma tillbaka till kommunfullmäktige igen. Det blir ett extra insatt kommunfullmäktigemöte måndagen 2016-12-19, kl 13:00. Vi uppmanar alla som tycker det är en självklarhet att Haninge ska vara med och hjälpa till att delta som åhörare måndagen den 19:e!

Kopiera länk