Vänsterpartiet Haninge

Haninge bostäder sänker inkomstkravet!

Idag är det svårt att få tag i en bostad, ännu svårare om en vill bo i en hyresrätt. I Hela Stockholms län råder en stor bostadsbrist som gör det nästan omöjligt att få tag på ett förstahandskontrakt på en hyresrätt. Om en sedan får tag på en ska en nästan alltid ha en inkomst som motsvarar tre gånger hyran får att få skriva på kontraktet. Vänsterpartiet tycker det är ett orimligt krav att ställa på hyresgästen och tog därför initiativ till att se över inkomstkraven i Haninge bostäder. Vi vill öka möjligheterna för fler att ta sig in på bostadsmarknaden, människor som kan betala hyran hålls utanför för att deras inkomst inte motsvarar inkomstkravet. Vänsterpartiet förespråkar ett inkomstkrav som motsvarar att hyresgästen efter att hyran är betald har kvar existensminimum.

Idag är vi glada att kunna säga ett Haninge bostäders sänkt inkomstkravet! Tillsammans med Socialdemokraterna har Vänsterpartiet nu ökat möjligheterna för fler att bosätta sig i Haninge. Tidigare idag gick det ut ett pressmeddelande efter att Haninge bostäders styrelse har fattat beslut:

Nu tar Haninge bostäder bort kravet att en hyresgäst ska ha en månadsinkomst som är minst tre gånger så hög som hyran. Istället ska den sökandes inkomst stå i proportion till den aktuella lägenhetens hyresnivå.

– En bostad ger trygghet och frihet. Vi ska inte ha onödiga krav i våra kommunala bolag som stänger grupper av människor ute från att bo i Haninge, trots att de har förmåga att betala hyra. Det här beslutet hjälper unga som vill flytta hemifrån och personer som vill etablera sig på arbetsmarknaden här, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande

Initiativet att se över reglerna för inkomstkraven kom inledningsvis från Vänsterpartiet.

– Bostad är en social rättighet och att sänka inkomstkravet är ett sätt att göra bostadsmarknaden tillgänglig för fler människor. Det var också anledningen till att vi tog det här initiativet och vi är glada att det nu blir verklighet. Vi hoppas att privata hyresvärdar i Haninge och andra kommuner väljer att ta efter, säger Nafi Cilgin (V) gruppledare för Vänsterpartiet

Fakta:
De nya kraven innebär att när hyran är betald ska den sökande ha minst ett bestämt nettobelopp kvar per månad. För 2017 är beloppen:
• 4 734 kronor för en ensamstående vuxen
• 7 820 kronor för sammanlevande makar eller sambor
Sökande till ungdomslägenhet kan godkännas utan att uppfylla inkomstkravet med kompletterande borgen. Beslutet har fattats av Haninge bostäders styrelse.

 

 

Kopiera länk