Feminism

Klart mensskydd ska vara gratis!

När vi i Vänsterpartiet i Haninge anordnade ett feministiskt samtal i Jordbro i Januari så frågade jag en av mina kollektivkamrater innan om vad hon tyckte vi borde driva för feministisk politik i Haninge. Hon sa ”se till att mensskydd blir gratis”. Ett konkret och bra förslag tycker jag! Jag hade hört talas om den idén tidigare. Och jag tyckte själv att det är konstigt att det inte redan är infört.

Så när jag i dagarna läste en insändare i Mitt i Haninge från en tjej som tyckte att mensskydd borde bli gratis så får det bli tredje gången gillt. Så jag skrev en motion till kommunfullmäktige och skickade in som ni kan läsa nedan. /Samuel Skånberg, kommunfullmäktigeledamot.

Motion till Haninge kommunfullmäktige 2018-05-07 om gratis mensskydd

Mensskydd bör finnas tillgängligt kostnadsfritt på ungdomsmottagningar och skolor i kommunen.

Att ungdomar får en kontakt med ungdomsmottagningen är något väldigt positivt. Det ökar chanserna att de vet var de ska gå om de har andra frågor kring sex, samlevnad, fysisk och psykisk hälsa.

I Österåker kommun har detta införts. Pia Jonason är barnmorska och chef på ungdomsmottagningen. Hon säger:

Det ska vara så lätt och enkelt som möjligt, det är bara att komma till oss på ungdomsmottagningen om man är en ung kvinna och vill ha mensskydd. På det här sättet kan de som kommer till oss även få reda på vilka frågor de kan få hjälp med när det handlar om kroppen och menstruationen

Frågan om gratis mensskydd är en fråga som går över blockgränserna. Vänsterpartiet i Uppsala, Kristdemokraterna i Kalmar, Moderaterna i Österåker och många fler har drivit frågan om att göra mensskydd mer tillgängligt.

Mens ska inte vara en klassfråga. Att kostnadsfritt kunna få tillgång till mensskydd för unga kan bidra till att utjämna sociala och ekonomiska skillnader vilket kan bidra till en mer jämlik hälsa. Klassfrågan är något som också tas upp av politiker över hela skalan.

Menskoppen har fått ökad uppmärksamhet senaste åren. Det är en billig, smidig och miljövänlig produkt som kan hålla i tio år. Det är viktigt att uppmärksamma om vilka olika slags mensskydd det finns och kunna informera och erbjuda dem.

Vi föreslår därför kommunfullmäktige besluta:

att mensskydd ska finnas tillgängligt gratis på ungdomsmottagningar och skolor i kommunen

Samuel Skånberg, Vänsterpartiet

Ännu mer feministisk politik

Vänsterpartiet är ett socialistiskt och feministiskt parti på ekologisk grund. Vi utgår från de politiska dimensionerna kön och klass när vi försöker förstå samhället och maktstrukturer och när vi utvecklar och utformar en politik för en bättre värld.

Vi bekämpar patriarkatet, den kvinnoförtryckande könsmaktordning som berövar kvinnor grundläggande mänskliga rättigheter. Vi bekämpar kapitalismen, den ekonomiska världsordning som ger upphov till klassförtryck, globala orättvisor och krig.

Vårt mål är människans frigörelse från varje form av förtryck. För att uppnå detta mål räcker det inte att avskaffa klassamhället, också patriarkatet måste avskaffas.

Vi driver redan många feministiska frågor i Haninge. Innan metoo skickade vi in en motion om feministiskt självförsvar, maskulinitetsnormer och hbtq. Vi vill införa en jämställdhetsmiljon. Vi har motionerat om att införa jämställd snöröjning. Vi vill också ge mer resurser till Haninge kvinnojour och Manscentrum. Vi försöker uppmärksamma mäns våld mot kvinnor och lägger förslag för att få stopp på det.

Utöver de ”uppenbara” feministiska frågorna så har vi också drivit på för andra frågor som gynnar kvinnor som grupp. Rätt till heltid för personal i kommunen är en sådan fråga vilket stärker kvinnor på arbetsmarknaden (då kvinnor oftare har större andel ofrivillig deltid). Vi har länge drivit avskaffandet av vårdnadsbidraget då det är en kvinnofälla som ökar kvinnors beroende av män.

Om du vill läsa mer om vad vi skrivit i frågan så kan du läsa här:

Vill du läsa mer om vad Vänsterpartiet tycker i frågan om feminism, jämställdhet, mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution, föräldraförsäkringen, abort och mycket annat så läs den feministiska plattformen.

 

Kopiera länk