Hållbarhet

Vänsterpartiet och skärgården

Vänsterpartiet Haninge svarar på tidningen Skärgårdens valfrågor

Tidningen Skärgården

1. Vilken är den viktigaste kommunala skärgårdsfrågan och hur vill ni tackla den?

Vänsterpartiet vill successivt sänka kollektivtaxan till noll år 2030. Vi vill börja nu med övergång till SL-kort året runt på båt. Busstrafiken till öar med fast förbindelse ska utökas till minst tio turer per dygn med kvällsturer fyra dagar i vecka och färjeturer i motsvarande mån.

Varje kärn-ö ska ha full samhällsservice och kassaservice minst tre dagar per vecka och anpassad båttrafik från närliggande öar. Helikopter- och postservice bör utökas och bli oberoende av entreprenör med privat ”Bryggpost”. Alla bryggor ska vara säkra, handikappanpassade och liksom hamnar klara av det stigande havet. Lagstyrd tillsyn måste anpassas och samordnas för att minska kostnaderna och generella skattesubventioner måste utformas efter skärgårdens villkor. Strandskydd är viktigt för att bevara miljö och tillgänglighet för alla.

Samuel Skånberg

2. Ska kommunen bidra till billiga bostäder på öarna? Hur?

Vänsterpartiet vill att Haninge Bostäder AB bygger billiga och klimatsmarta lägenheter. De allmännyttiga bostadsbolagens samarbetsorganisation, SABO, har tagit fram exempel på nybyggda hyresrätter som ligger så lågt som 100 kr/kvm/månad; d v s att, exempelvis, en tvåa på 50 kvm kostar 5000 kr/mån.

Vänsterpartiet tycker dock att all ny bebyggelse på öarna måste först diskuteras med de som bor där. Känner man att en ny bebyggelse är positivt och innebär ett lyft för ön, då ska man självklart gå vidare med planerna.

Muskö

Delar av Ludvigsberg har kommunalt vatten och avlopp och området runt Muskö kyrka och Ludvigsberg lämpar sig därför för ny bebyggelse. Arbottna kan diskuteras. I området runt Torpet, Torpa skog och Näsängen finns stora tomter med viss möjlighet till avstyckning och där bör man vara positiv om man vill stycka av tomterna och på så sätt få viss ny bebyggelse.

Ornö

Ny bebyggelse bör i första hand lokaliseras till områden med befintlig bebyggelse och infrastruktur. Lämpliga områden för förtätning är runt Kyrkviken, i Vargvik, och i området mellan Hässelmara-Skinnardal.

Utö

Blir svårt. Norra delen av Utö är ett naturreservat och Natura 2000-område. På södra Utö ligger Utö skjutfält som är av riksintresse för totalförsvaret. Det område som påverkas av buller och säkerhet kallas influensområde och sträcker sig upp till norra Utö och medger inga större utbyggnadsmöjligheter. Möjligheten till ny bebyggelse är väldigt liten och det handlar i så fall om något väldigt småskaligt norr om Gruvbyn.

3. Vad tänker ni göra för skärgårdens entreprenörer om ni vinner valet?

I Skärgården med dess 30 000 öar bor 13 000 personer året runt. Där finns inte bara sommarboende utan också 1600 företag med 3000 anställda och 18 varv. Där finns 13 livsmedelsaffärer och runt 10 apotek, systembolag och vårdcentraler. Fem öar har färjeförbindelse med 300 000 resande per år.

Skärgårdens uppdelning på sex kommuner med olika bedömningsgrunder skapar problem för byggande och kommunal service. Samarbetet mellan kommunerna måste utökas så att de i praktiken fungerar som en egen kommunal enhet för skärgården.

Jobben är helt avgörande för landsbygdens framtid. Staten måste ta ett övergripande ansvar för en rad åtgärder som säkrar att företag kan starta, växa och leva vidare. I skärgården kommer t.ex. generationsväxlingen att leda till stora problem om inget görs för att underlätta för företagare att överföra sina verksamheter till unga Entreprenörer.

Kapitalförsörjningen är ofta ett stort problem för småföretagare, inte minst vid nystart av företag. Undersökningar visar att särskilt två problem finns när småföretag på landsbygden behöver skaffa kredit. Det ena är att fasta objekt, som fastigheter, har så låga värden att det är svårt att belåna dem för annan verksamhet. Det andra är att ju längre från kreditgivare småföretagaren befinner sig, desto svårare är det att skaffa kredit. För ett dynamiskt näringsliv är en väl fungerande kapitalförsörjning av avgörande betydelse. I dag finns en rad olika statliga aktörer på området, som Almi/Almi Invest, Saminvest, Norrlandsfonden, Industrifonden och Vinnova. Många gånger har de överlappande mandat, vilket försvårar för företagen att veta vem de ska vända sig till. Vänsterpartiet vill förenkla detta avsevärt, helst ned till ett statligt kapitalförsörjningsbolag.

För mindre företag kan sjuklöneansvaret vara betungande. Vi vill därför att företag med upp till 10 anställda helt ska slippa betala 14 dagars sjuklön.

4. Får alla ö-skolor vara kvar om ni vinner valet?

I Haninge har vi fyra kommunala skolor som räknas som ”skärgårdsskolor”:

Dalarö skola (F-9), Muskö skola (F-6), Ornö förskola och skola (F-6), Utö förskola och skola (F-9). Muskö och Ornö har inte högstadium, vilket är beklagligt. Vänsterpartiet vill att samtliga fyra skolor blir kvar. Vi bör dessutom se till att man ska kunna gå högstadiet på Muskö och Ornö om man så önskar.

Sevim Celepli

5. Hur ska kommunen bidra till förbättrad havsmiljö om ni vinner valet?

Det är viktigt att vi har en hållbar matproduktion så att vi inte överbelastar naturens resurser. 90 procent av planetens hav är antingen överfiskade eller på gränsen därtill. Det är det storskaliga industrifisket som orsakar detta. Vi vill prioritera det småskaliga certifierade fisket både globalt och regionalt.

De marina ekosystemen står dessutom under många andra hot. Östersjöns ekosystem har så höga gifthalter att det ges tydliga rekommendationer att inte konsumera viss fisk. Östersjön måste snarast renas från de industriella gifterna. Även fisk som fötts upp i kassar är associerad med en rad miljörisker och problem – som smittorisk i den vilda populationen, övergödning och föroreningar från mediciner och kemikalier.

Vi vill utreda och åtgärda dagens reproduktionsproblem för fisk, sjöfågel och däggdjur. Miljögifterna inom jordbruket är skadliga för ekosystemen och är inte hållbart i längden. Mineralgödseln skadar både klimatet och miljön och alla typer av gödning ställer till problem när den läcker ut i sjöar och vattendrag istället för att berika grödorna på åkern.

Därför behöver vi utöka och utveckla det ekologiska jordbruket, med hänsyn till den kunskap vi har om hur varje gröda fungerar under olika omständigheter. Vi behöver öka den regionala livsmedelsproduktionen, både i volym och variation, för att bli mer självförsörjande.

Havsmiljöinstitutet har lyft fram köttkonsumtionen som en bidragande orsak till utökad algblomning, döda havsbottnar och störningar i havets ekosystem. Vi behöver därför också ändra inriktning på vår produktion så att vi odlar mer matgrödor och mindre djurfoder och producerar mer växtbaserad mat och mindre animalier. Det är gynnsamt för havsmiljön, ekosystemen och klimatet.

6. Ska kommunen stötta traditionella näringar som småskaligt fiske och jordbruk? Hur?

Vi vill använda den offentliga sektorn till att gynna klimat- och miljösmart, ekologiskt och närproducerad mat genom bland annat upphandlingar och politiska mål.

Vi tycker det är viktigt att regionen och landet har en hög grad av självförsörjning på livsmedel vilket gynnar näringar inom livsmedelsproduktionen och gör oss mindre sårbara. Vi vill se fler nya småföretag inom livsmedelsindustrin, i synnerhet på landsbygden.

7. Är det kommunens ansvar att se till att öborna får egna bil- och båtplatser på fastlandet?

Ja, i den mån det finns kommunal mark som passar för ändamålet.

Åsa Bååth

8. Kan/bör kommunen locka fler besökare till öarna? Hur?

Vänsterpartiets uppfattning att SL-kortet ska gälla året om för skärgårdstrafiken kommer definitivt bidra till fler besökare och möjligheten för öarna att expandera besöksnäringen. När vi senare dessutom genomför kostnadsfri kollektivtrafik kommer besöken få sig ytterligare en skjuts upp.

9. Är ni villiga att utlokalisera någon kommunal verksamhet till öarna?

Inte så att någon verksamhet som i dag bedrivs i Haninge kommunhus ska flyttas ut. Varje kärn-ö, vilket i Haninges fall är Ornö och Utö, ska ha full samhällsservice och kassaservice. Med full samhällsservice menas de obligatoriska åtaganden kommunen har enligt kommunallagen: förskola, fritidshem, grundskola, socialtjänst omsorg för äldre och för personer med funktionsnedsättningar, renhållning och avfallshantering, räddningstjänst och bibliotek. Viss service måste finnas dygnet runt, medan t ex bibliotek ska hålla öppet minimum tre dagar i veckan.

Tillgången till kassaservice blir än aktuellare om vi får en lagstiftning, som inte möjliggör för näringsidkare att neka kontanter. Inte utan fog har en sådan lagstiftning aktualiserats då många äldre inte vill använda kort, Swish och liknande.

4. William Friström

10. Vill ni förändra kommunalskatten? Hur?

Nej, inte i dagsläget. Alla politiska förslag Vänsterpartiet Haninge har lagt i vår budget i år går att genomföra med befintlig kommunalskatt. På lång sikt, om inget radikalt händer demografiskt, kommer vi få en större andel seniorer som kommer kräva samma eller med rätta; bättre kommunal service i form av hemtjänst, kommunala äldreboenden o s v. Det gör att det finns ett underliggande tryck att höja kommunalskatten på sikt. Det är realiteter som gäller för samtliga partier. Säger de något annat så ljuger de.

För Vänsterpartiet finns det inget självändamål med hög skatt. Vi använder skatten som verktyg för att kunna bedriva verksamhet som stärker jämlikheten och ger en god samhällsservice. Om nuvarande skattenivå inte kan säkerställa att att verksamheten håller den kvalitet som behövs är vi öppna för att höja den om det inte går att få in resurser på annat sätt.

11. Ert bästa vallöfte till skärgårdsborna.

  1. SL-kortet kommer gälla i skärgårdstrafiken året om. På sikt kostnadsfritt.
  2. Full samhällsservice på Ornö och Utö.
  3. Bygg även för högstadieklasser på Muskö och Ornö
  4. Haninge bostäder kommer bygga fler billiga hyresrätter på Muskö och Ornö

 

 

Kopiera länk