Vänsterpartiet Haninge

Klimatsmart och veganskt julbord hos Vänsterpartiet

Den årliga julavslutningen är en av de mest uppskattade tillställningarna som partiföreningen i Haninge anordnar. Det är en chans att få en tillbakablick på vad som har hänt i föreningen och den kommunala gruppen under året, träffa kamrater, delta i quiz och ibland också lite klassiskt medlemsmöte med val till poster.

Och så klart så är det en möjlighet att äta god mat!

Kongressen har bestämt att evenemang som anordnas av partiet ska ha vegetarisk mat som norm. Varför då? Jo, till stor del för att växtbaserad mat har lägre miljö- och klimatpåverkan än mat som kommer från djurriket. (Det finns även andra aspekter som hälsa, bättre för djuren och mer effektiv resursanvändning). Vi valde att växla upp och ha ett helveganskt julbord vilket har ännu mindre påverkan på miljö och klimat.

Mer växtbaserad mat är något som vi har drivit i Haninge. Vi har sett till att det finns ett mål om att minska köttkonsumtionen med 25% till 2022 i kommunens verksamhet. I riksdagen har vi flera gånger motionerat om minskad köttkonsumtion.

För er som ännu inte har bestämt vad som ska serveras på julbordet kommer här lite inspiration från vårt julbord!

Rödbetssallad

1 burk av Coops X-tra Lätt majonäs (vegansk och billig)
6 (för)kokta rödbetor
2 äpplen
1 stor rödlök

Superenkelt! Skär rödbetorna och äpplena i kuber ca 1×1 cm stora. Hacka rödlöken fint. Blanda ihop allt med majonäsen.

Tofuskagenröra

1 burk av Coops X-tra Lätt majonäs (vegansk och billig)
1 förpackning naturell tofu (ca 400g)
1 burk tångkaviar (t.ex. Lysekils)
1 förpackning fryst dill (ca 50 g)

Superenkelt! Lägg tofun på hushållspapper och kläm ur så mycket vatten du kan. Skär sedan tofun i kuber ca 1×1 cm stora. Blanda ihop allt.

Senapsaubergine

(Recept taget och modifierat från vegania.net)

2 stora auberginer (350-400 g)

Senapsmarinad:
1 dl senap
1,5 tsk salt
2 msk socker
1 msk vinäger
1 dl rapsolja
1 dl sojagrädde/havregrädde/risgrädde
1 dl hackad dill

Skala auberginen och skär den sedan i strimlor (5-7 cm långa, 1-2 cm breda och 1 cm tjocka). Koka strimlorna mjuka i saltat vatten. Låt rinna av i ett durkslag. Blanda ihop senap, salt, socker och vinäger. Vispa i oljan. Blanda i grädden till lagom lös konsistens och tillsätt dillen. Lägg auberginen i marinaden och låt stå minst några timmar, gärna över natten. Klart!

Bild från vegania.net

 

Grönkålssallad

1 huvud grönkål
2 apelsiner
1 stor rödlök
1 dl russin
1 dl hackad valnötter

Ta bort stammarna från grönkålen. Hacka grönkålen i mindre bitar. Skär apelsiner i kuber. Hacka rödlöken fint. Hacka valnötterna. Blanda ihop allt. Klart!

Korv och bullar

Det har kommit så himla många olika vegoprodukter senaste åren! Några bra märken att nämna är Astrid och Aporna, ICA:s vegoprodukter, Oumph!, Quorn , Findus Pease och mycket mer. Det är produkter som är gjorda på soja, veteprotein, svampprotein, ärtprotein eller en blandning.

Men något som är extra smidigt och billigt är Anammas produkter. De är både billiga och glutenfria. (Vi hade flera på festen som var glutenintoleranta). Vi serverade deras vegobullar och vegokorvar. Eftersom vi också hade en deltagare på festen som var allergisk mot soja så hade vi köpt korvar från Quorn som var utan soja.

Bildresultat för vegobullar anamma Bildresultat för vegokorv anamma

Fler recept

Om du är intresserad av fler recept så vill vi rekommendera om vår kamrat Sandra Lindström som är kommunalråd i Solna och som driver en vegoblogg på fritiden som kallas Väldigt Vego. Här kan du hitta julrecept och andra trevliga recept.

God jul!

 

Kopiera länk