Vänsterpartiet Haninge

Stoppa fyrverkerierna för djurens skull

Nyår närmar sig och därmed också diskussionen om hur fyrverkerier påverkar familjedjur. Vi är många som antingen har egna djur som ligger och darrar under bordet på nyårsafton eller känner någon som har det.

Foto: Wikimedia

Omkring en tredjedel av hundarna i Sverige är skotträdda och så många som 35 000 medicineras med psykofarmaka enligt Svenska Kennelklubben. Både hundar och föl har dödats senaste åren till följd av fyrverkerier.

Personer som flytt från krig och lider av posttraumatisk stress drabbas också väldigt negativt av smällar från fyrverkerierna. Boende för ensamkommande flyktingbarn har rapporterats kastat sig ner framför fönstret när fyrverkerierna började.

Personskadorna från fyrverkerier är också en stor personlig tragedi för de som drabbas. Över 400 personer har skadats så pass allvarligt att de behövts läggas in på sjukhus de senaste 15 åren. Knappt hälften som av de skadade i Sverige 2003-2017 har varit barn och unga under 20. Majoriteten av de skadade är män.

Djurens Rätt har länge drivit frågan om att förbjuda fyrverkerier. 7 av 10 svenskar tycker att fyrverkerier borde förbjudas helt.

I väntan på lagstiftning har företag och kommuner gått före och begränsat försäljningen, infört ordningsregler och uppmanat sina invånare att inte använda fyrverkerier.

Haninge har inte gjort tillräckligt

Men det är stor skillnad mellan hur kommunerna agerar. Vissa kommuner som Alingsås, Avesta, Boden, Linköping, Lund och Södertälje är bland de kommuner som agerat väldigt bra och kraftfullt. Haninge ligger i kategorien ”Underkänt/okänt”. Vi har helt enkelt gjort för lite.

I Haninge får man använda fyrverkerier från 18:00 till 01:00 på nyårsafton.

Frågan om fyrverkerier har varit uppe tidigare i kommunen som medborgarförslag som tyvärr röstats ner av kommunstyrelsen. Därför skrev vi i Vänsterpartiet en motion i våras för att Haninge som kommun ska göra vad vi kan för att minska fyrverkerierna.

Vi föreslår följande saker i vår motion:

  • att tiderna för fyrverkerier begränsas i största möjliga mån i Haninge
  • att försäljningen av fyrverkerier begränsas i största möjliga mån i Haninge
  • att Haninge kommun anordnar en lasershow på nyårsafton
  • att Haninge kommun avråder invånare från privat användande av fyrverkerier

Det här borde vara självklarheter som alla partier borde kunna stå bakom. Alla saker vi föreslår har redan gjorts i andra kommuner. Södertälje har exempelvis begränsat fyrverkerier till 23-01 på nyårsafton. Linköping anordnar ljusshow.

Men en ny lag är på väg!

Sedan vi skrev motionen har det hänt en del väldigt positiva saker gällande lagstiftning! Från och med juni kommer det komma krav på tillstånd för att få köpa raketer vilket innebär att 2018 blir sista året som den breda allmänheten kan köpa och skjuta upp raketer. Det är inte ett regelrätt förbud men det kommer förhoppningsvis innebära färre fyrverkerier, personskador och färre rädda djur och människor.

Det är viktigt att kommunen följer upp hur de nya reglerna ska implementeras och efterföljas och hur vi kan se till att även tillståndsgivna fyrverkerier inte påverkar människor och djur negativt.

Kopiera länk