Vänsterpartiet Haninge

Bojkottt av varor från ockuperande stater

Vi i Vänsterpartiet vill att Haninges upphandlingar är hållbara både ur ett socialt och miljömässigt perspektiv. Vi har stora möjligheter att styra vilka produkter och tjänster Haninge kommun använder sig av genom upphandling. Som kommun ska vi premiera aktörer som tar socialt ansvar, värnar miljö- och klimat, har goda arbetsvillkor samt följer FN:s deklarationer och konventioner. Därför ska vi ställa höga krav på hållbarhet vid alla våra upphandlingar. Därför har vi lämnat in en motion till kommunfullmäktige om just detta.

Stor konsumentmakt

I vår motion beskriver vi hur Haninge kommun som är en stor inköpare och därmed har stor konsumentmakt, ska eftersträva att stoppa kommunala inköp från stater som bedriver illegal ockupation av andra stater. Alternativet vore att vi riskerar att, genom skattefinansierade inköp, ofrivilligt understödja det förtryck och det lidande som illegala ockupationer medför civilbefolkningen – men också legitimera det folkrättsligt olagliga tillstånd som de illegala ockupationerna utgör.

Haninge kommun ska inte bidra till Israels ockupation och brott mot den palestinska befolkningen, eller Rysslands ockupation och krigshandlingar på Ukrainskt territorium. Och det finns än fler ockupationsmakter i världen och stater som begår brott mot mänskliga rättigheter. Marocko som illegalt ockuperar Västsahara är en av dessa stater. Ockupationen av Västsahara har pågått sedan 1975 och som fördöms av både FN och den internationella domstolen i Haag. Även Kina som kränker uigurers mänskliga rättigheter genom tvångssterilisering, tvångsabort, slavliknande arbetsförhållanden och begränsning av religionsutövning tål att nämnas.

Det är viktigt att alla Haninge kommuns förvaltningar är uppdaterade och lyhörda för aktuell information om varor som har sitt ursprung i stater som bedriver illegal ockupation av andra stater, och på ockuperad mark. Vi ska också sträva efter att stegvis byta ut så många varor som möjligt vid upphandlingar.

Som ringar på vattnet

För att vara en hållbar kommun krävs hållbara upphandlingar. Våra ageranden är som ringar på vattnet. De sprider sig och påverkar riktningen. Haninge kommun ska agera med ansvar, vara en hållbar kommun i alla led och vara på rätt sida av historien.

Läs hela vår motion här:
Motion gällande bojkott av illegal ockupation

Kopiera länk