Vänsterpartiet Haninge

Ett Haninge för alla – Vänsterpartiets budget för Haninge kommun 2025

Ett Haninge för alla

Haninge kommun erbjuder närhet till både den vackra skärgården och storstan och samtidigt ett rikt kulturliv och mångfald. Haninge kommun hade den sjätte största befolkningsökningen bland landets 290 kommuner under 2023 och är idag en av Sveriges största kommuner med snart över 100.000 invånare.

Med Haninges befolkningsökning krävs också fler bostäder för att möta upp behoven hos invånarna. Vi vill se billiga, klimatsmarta hyresrätter där alla har råd med hyran och kan leva ett gott liv utan att behöva stå med tomma fickor redan i början av månaden. Vi vill skapa en grön och levande kommun, med feministisk stadsplanering och ett barnperspektiv vid planeringen av bostadsområden, samt bryta bostadssegregationen. Vi vill också se fler kollektivhus med billiga hyresrätter för seniorer.

Omsorg och utbilning för alla

Barnen i Haninge kommun ska gå på de bästa förskolorna. Den pedagogiska verksamheten gynnar barns tidiga lärande, leklust och utveckling och ska därför också vara tillgänglig för alla barn. Alla barn ska ha rätt till heltid i förskolan oavsett vårdnadshavares sysselsättning. Barngruppernas storlek behöver minskas så att varje barn blir sett och varje pedagog får en god arbetsmiljö.

Vi vill ha skolor i egen regi och utan vinstdrivande företag. Vi ska ha en jämlik skola som är till för våra elever och inte för riskkapitalisterna. Alla elever i Haninge har samma rätt till god utbildning och bra skola. Skolpersonal ska ha schyssta villkor och en god arbetsmiljö. Den enda vinsten i skolan ska vara kunskap! Vi vill också se mer satsningar på elevhälsan. Alla grundskolor i Haninge kommun ska ha minst en F-9 skola, och vi kan inte låta 12 000 invånare i Jordbro stå utan. 

Skolan är en av de viktigaste förebyggande insatserna gentemot brottslighet. Vi vill satsa stort på skolan och förebyggande socialt arbete. Familjer ska få tidig hjälp och stöd för att se till att barn och unga inte dras in i kriminalitet eller hamnar i utsatthet. Vi vill att socialsekreterare ska vara knutna till varje skola i kommunen som ett led i det förebyggande arbetet. Ungdomsgårdar ska ha utökade öppettider, fler fältassistenter i samverkan och kommunen ska öka stödet till föreningar och ideella krafter. 

Våra äldre i Haninge kommun ska behandlas med respekt och värdighet och få den bästa vården. Personal inom äldreomsorgen ska ges bra förutsättningar och rimliga arbetsscheman för att kunna utföra bra och patientsäker vård. Vi vill ha personlig assistans i kommunal regi, avskaffa LOV (lagen om valfrihetssystem) och att Haninge kommuns äldreomsorg ska vara fri från vinstdrivande företag som riskerar kvalitén på den vård våra äldre har rätt till. Haninge kommuns äldre ska ha rätt till en trygg ålderdom med omsorg av god kvalitet.  

Levande natur för alla

Haninge kommun har ett rikt natur- och djurliv som vi behöver skydda och bevara. Vi har Tyresta nationalpark, Rudans friluftsområde och naturreservat, Årsta havsbad och Dalarö skärgård som bara är några av många vackra besöksplatser. Vi vill att vi som kommun gör mer för miljön och klimatet. Vi behöver minska utsläppen för resor och transporter, skydda mark med höga naturvärden och gröna kilar i stadsplaneringen samt värna ekosystemtjänster och biologisk mångfald. Vi vill också införa koldioxidbudget för Haninge kommun där vi aktivt ska arbeta för att minska vår klimatpåverkan.

Vi tror på en rättvis fördelning av våra gemensamma resurser där vi lever inom de planetära gränserna. Vi tror på att alla ska ges lika förutsättningar, oavsett bakgrund, hemort och livsåskådning; en politik som värnar de gemensamma tillgångarna i alla former för det gemensamma bästa. En politik som motverkar exploatering för privata intressen och utnyttjande på det gemensammas bekostnad; en politik som begränsar vinstdrivande företag inom basala samhällsfunktioner. Vi tror på att välfärden ska bedrivas utan vinstintresse så att våra skattepengar går till oss alla, och inte några få.

Haningealliansens ”lösning”

Nuvarande kommunledning “Haningealliansen” (M, L, KD med stöd av SD) prioriterar möjligheten att sänka skatten framför viktiga satsningar på välfärden och klimatet. De värnar privata vinster framför det gemensamma bästa och har på kort tid tagit många beslut som tvingat våra verksamheter till nedskärningar, eftersom de tilldelade resurserna inte räcker till verksamhetens faktiska kostnader. Trots behov av mer satsningar till verksamheterna och kommunens personal, så sänker Haningealliansen skatten inför budget 2025-2026. 

Vårt svar- Ett Haninge för alla

Vänsterpartiet har en annan lösning. Vi ser till att pengarna kommer att räcka till verksamheternas behov, och att Haninge kommun kan erbjuda en välfärd för alla och att vi kan tackla klimatkrisen med kraft. Vi prioriterar kvaliteten, rättssäkerheten och tryggheten i kommunens verksamheter framför låga skatter.  Därför behåller vi den nuvarande skattesatsen i en ekonomiskt svår tid i Sverige. Vi vill ta ansvar för att kommunen kan ge Haninges invånare goda och trygga insatser. När sen inflationen avtar i landet och i Haninge ser vi att det finns utrymme att höja skatten en aning, för att kunna satsa på att bygga upp våra kommunala verksamheter som under lång tid har gått på knäna. 

Många av de visioner vi har kommer att ta längre tid än ett år att genomföra, men vi är övertygade om att med en stark politisk vilja och rätt prioriteringar, kan Haninge bli en solidarisk kommun med lika möjligheter för alla. Vänsterpartiets budget för 2025 med inriktning för 2026 är ett steg på vägen.

Vänsterpartiet är ett socialistiskt, feministiskt och antirasistiskt parti på ekologisk grund. Vi strävar efter ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Haninge. Vänsterpartiet är det enda politiska alternativet som gör det möjligt.

 

Läs eller ladda ner hela vår budget här:

Ett Haninge för alla, Vänsterpartiets budgetförslag för 2025–2026

Budgeten tas upp för beslut och debatteras under budgetkommunfullmäktige 17/6 från kl. 13:00.
Mötet är öppet för allmänheten och hålls i Skärgårdssalen på Haninge kommunhus.

Här kan du se kommunfullmäktige live:
Sändning från Haninge kommunfullmäktige

 

 

Kopiera länk