• Hem
  • Åsa Bååth
sida

Åsa Bååth

Född och uppvuxen i Haninge. Har i stort varit Haninge troget och Vendelsö har mitt hjärta. Där växte jag upp på en liten gård, ett arrende på Kvarnängens gård. Lärde mig arbetarens hårda villkor, pappa stod med hatten i handen och bockade för direktören och ägaren. Omodernt och fattigt, men också ett paradis med hästar och hundar. Där startade min politiska agenda att jobba för bättre levnadsvillkor för alla och större jämställdhet.

Började mitt arbetsliv som 12-åring, schamponeringsflicka på Salong Vendelsö. Arbetsbok fick hämtas på kommunen. Provat flera jobb, servitris, ridinstruktör, föredragshållare, lärare och cirkelledare.

Den störta delen av mitt yrkesliv har jag arbetat inom vårdsektorn. Började på Hagagården 1969 därefter varvat arbete på olika sjukvård- och vård/omsorgsboenden och utbildningar. Specialiserad på neurologiska sjukdomar och skador. Arbetade många år med rehabilitering som arbetsterapibiträde.

Började arbeta 1978 på Rosenlunds geriatriska klinik. Startade då aktivitetsgrupper speciellt för personer med demensdiagnoser vilket var nyskapande. Det var början till ett 12-årigt arbete inriktad på att arbeta och verkställa olika vårdformer inom demensområdet som vi tillsammans med forskarteam i olika delar av Sverige tog fram. Öppnade en av Sveriges första vårdavdelning för demensdiagnoser, senare öppnade vi Stockholms första dagvårdsavdelning. De riktlinjer vi tog fram gäller fortfarande.

Är genuint intresserad av fackligt arbete. Haft olika uppdrag i Kommunal parallellt med mitt arbete. Har sett med oro en sjunkande anslutning till facken. Detta har gett arbetsgivarna utrymme för  nedmontering av trygga anställningar och trygg arbetsmiljö. Slutade med fackligt arbete vid pensioneringen och började då arbeta politiskt i vår förening. Har i både fackliga uppdrag och som arbetstagare varit en innovatör som ofta tänkt otraditionellt och följt samhällsutvecklingen.

Politiskt arbetar jag för upprustning av välfärdsområden och bort med vinst drivande företag. Skola, vård/omsorg och kollektivtrafik ska drivas i egen regi. Min stora hjärtefråga är äldreomsorgen. Den stora nedrustningen är katastrofal. Nu betalar vi ett högt pris med den kris som är. Jag arbetar för en högre bemanning, bättre samverkan ända ut till oss politiker och bättre arbetsvillkor för äldreomsorgspersonalen. Även boendes kvalité måste lyftas.

Andra frågor är hyresmarknaden för pensionärer, unga och låg avlönade. Finns inga billiga hyresrätter och i ny produktionen är det mycket höga hyreskostnader.

Barn- och ungdomsfrågor är brännande, de utarmas av privatiseringar.

Min privata tid upptas mycket av barn och barnbarn. Ägnar mycket tid ute i skogen, helst med en hund som sällskap. Stor musikälskare och är ofta på live framträdanden. Stickning har funnits som ett livsbehov sedan 10 års ålder. Det har tagit mig ända in på Nobelfesten som en av i 17 nobelstickerskor i ett uppträdande av Cirkus Cirkör.

Kopiera länk