• Hem
  • Bengt O Björklu...
sida

Bengt O Björklund

Jag växte upp i Blackeberg på sextiotalet, rymde hemifrån blev mods och hippie innan jag drog österut. Kom inte längre än till Istanbul där jag blev tagen av polisen för 30 gram hasch och sedermera dömd till 12 år efter att ha blivit torterad till att erkänna en fiktiv försäljning. I kultfilmen Midnight Express kallas jag för Erich. Det var under mina fem år i turkiskt fängelse mitt liv inom kulturen började. En resa som fortfarande pågår.

I hela mitt efterföljande liv har jag varit poet, konstnär och musiker.

Jag är utgiven på olika förlag i Sverige, USA och Wales. Fem diktsamlingar skrivna på svenska, fem skrivna på engelska. Jag har fått utmärkelsen Sweden Beat Poet Laureate på livstid av National Beat Poet Foundation i USA. Jag bjuds ofta in till olika poesifestivaler runt om i världen och har uppträtt i Wales, Egypten, USA, Rumänien och Argentina. I dessa pandemitider uppträder jag på digitala festivaler runt om i världen, bland annat i Indien, Afrika och Bangladesh.

Jag har haft många utställningar genom åren. Min första utställning hade jag i Köpenhamn på Joe Banks galleri 1975. Idag har jag min ateljé på tomten här i Västerhaninge. Jag är med i föreningen Haningekonstnärerna. Skarpnäcks stadsdelsförvaltning och Huddinge sjukhus har köpt verk av mig.

Jag har varit med i flera band genom åren, både i Sverige, England och i Brasilien där jag var bosatt under sju år på 80-talet. Idag är jag sedan ett år tillbaka med i bandet Beat Poet Society som tonsätter mina engelska dikter. Vår första singel kommer ut i början av mars 2021.

Jag har även jobbar som journalist i över 20 år. Främst på den romska tidningen É Roman Glinda där jag jobbade i 18 år som journalist, fotograf och layoutare. I flera av tidningarna har jag samarbetat med tecknare Ulf Lundkvist. Vi har gjort två serier ihop.

Jag vill i stort bidra till de kulturella frågorna som V har, men jag har även åsikter om vård och omsorg och solidaritet i allmänhet. Frågor om ojämlikhet, svågerpolitik och maktmissbruk får mig att gå i taket.

Kopiera länk