• Hem
  • Styrelsen
sida

Styrelsen

Patrik Olofsson, ordförande.

Mail: [email protected]

Årgång -66, de senaste 25 åren har jag, i huvudsak, jobbat inom logistik; truckförare, trailerförare och taxiförare, d v s flyttat saker och personer från A till B. Jag har alltid varit fackligt aktiv i Handels och sedermera Transport, till vilka jag gjort två avstickare i yrkesvärvet; i början på 2000-talet jobbade jag två år som ombudsman åt Handelsanställdas Förbund, sedan jobbade jag två år som arbetsmiljölärare på LO:s utbildningscenter på Runö, Åkersberga.

Förutom mitt fackliga intresse, för arbetsmiljö och arbetsrätt, är jag intresserad av historia – både att läsa och skriva. Här är några exempel:

Artiklar
Jämställdhet i teori och praktik
Röda Clara och 8:e mars
Vänsterpartiet 100 år – ett parti blir till
Böcker
Per Albin Hansson och Stockholms handelsarbetare
Ska bemanningsföretagen ta över världen
Sven Linderot och den tidiga arbetarrörelsen i Nynäshamn

Göran JohanssonUtbildningsansvarig

Mail: [email protected]

40-talist som efter tekniskt gymnasium och lumpen var med och byggde och projekterade vägar i Bohuslän. Flera vistelser i Latinamerika under 60-talet, bl a med lantmätarjobb i Colombia, ledde också till engagemang i antiimperialistiskt solidaritetsarbete för Kuba, Chile med flera länder i LA.

Miljöintresset vaknade på allvar med Rachel Carsons bok ”Tyst vår” i början av 60-talet, med medlemskap i Naturskyddsföreningen. På 70-talet aktiv i stödorganisationer för gruvstrejken, fackliga rättigheter, alternativ produktion som i början av 80-talet övergick i ett intensivt arbete i Folkkampanjen mot kärnkraft.

Har jobbat inom många områden: hamnarbetare, brevbärare, mentalskötare, vårdare och därvid också med organisationer som RSMH och KRUM. Så småningom utbildning till verktygsfilare och anställd inom verkstadsindustrin där jag efter att ha blivit vald till huvudskyddsombud också fungerade som regionalt skyddsombud för Metall-Ettan.

Efter en utbildning till skyddsingenjör 84/85 har jag jobbat inom företagshälsovården under ett tiotal år. Därefter har jag bedrivit utbildning inom arbetsmiljöområdet för chefer och skyddsombud inom olika branscher.

Frågor som engagerat mej under senare år har varit globaliseringens effekter, skatteparadisens roll och behovet av en skatt på finansiella transaktioner, via medlemskap i Attac. Varit med i Klimataktion sedan starten 2008 och inser att klimatet är en fråga av överordnad betydelse. Andra prioriteringar är arbetsmiljö och arbetsrätt, vinster i välfärden och internationell solidaritet.

Vardagen upptas till avsevärd del av ett antal härliga barnbarn i förskoleåldern. Men också en hel del jobb med hantering av dagvattnet, inte minst i samband med utbyggnaden av kommunalt VA i vårt område. Emellanåt blir det också en tur med kanoten på Hårsfjärden eller en runda på MTB i skogen.

Margareta Ekström, kassör

Mail: [email protected]

Ersättare i Idrotts- och fritidsnämnden

Född och uppvuxen i Göteborg. Efter studentexamen genomgick  jag Tullverkets eftergymnasiala utbildning och har därefter tjänstgjort i myndigheten hela mitt yrkesverksamma liv.

Är pensionär och bor i ett kedjehus i Vendelsömalm tillsammans med man, två hundar och en katt. Jag är aktiv i SPF Seniorerna och jag umgås gärna med barn och barnbarn, med mina hundar och är en entusiastisk trädgårdsodlare. En och annan skönlitterär bok framför allt deckare läses.

Miljö- och klimatintresset började redan på 80-talet och jag har varit aktiv i olika miljöorganisationer. När jag upptäckte Vänsterpartiets miljöpolitik och dessutom tog del av partiets åsikt om vinstdrivande företag inom skola vård och omsorg var vänsterpartiet mitt självklara val.

Åsa Bååth, ledamot

  • Vice Ordförande
  • Ordinarie ledamot i Kommunfullmäktige
  • Ordinarie ledamot i Äldrenämnden

Född och uppvuxen i Haninge. Har i stort varit Haninge troget och Vendelsö har mitt hjärta. Där växte jag upp på en liten gård, ett arrende på Kvarnängens gård. Lärde mig arbetarens hårda villkor, pappa stod med hatten i handen och bockade för direktören och ägaren. Omodernt och fattigt, men också ett paradis med hästar och hundar. Där startade min politiska agenda att jobba för bättre levnadsvillkor för alla och större jämställdhet.

Började mitt arbetsliv som 12-åring, schamponeringsflicka på Salong Vendelsö. Arbetsbok fick hämtas på kommunen. Provat flera jobb, servitris, ridinstruktör, föredragshållare, lärare och cirkelledare.

Den störta delen av mitt yrkesliv har jag arbetat inom vårdsektorn. Började på Hagagården 1969 därefter varvat arbete på olika sjukvård- och vård/omsorgsboenden och utbildningar. Specialiserad på neurologiska sjukdomar och skador. Arbetade många år med rehabilitering som arbetsterapibiträde.

Började arbeta 1978 på Rosenlunds geriatriska klinik. Startade då aktivitetsgrupper speciellt för personer med demensdiagnoser vilket var nyskapande. Det var början till ett 12-årigt arbete inriktad på att arbeta och verkställa olika vårdformer inom demensområdet som vi tillsammans med forskarteam i olika delar av Sverige tog fram. Öppnade en av Sveriges första vårdavdelning för demensdiagnoser, senare öppnade vi Stockholms första dagvårdsavdelning. De riktlinjer vi tog fram gäller fortfarande.

Är genuint intresserad av fackligt arbete. Haft olika uppdrag i Kommunal parallellt med mitt arbete. Har sett med oro en sjunkande anslutning till facken. Detta har gett arbetsgivarna utrymme för  nedmontering av trygga anställningar och trygg arbetsmiljö. Slutade med fackligt arbete vid pensioneringen och började då arbeta politiskt i vår förening. Har i både fackliga uppdrag och som arbetstagare varit en innovatör som ofta tänkt otraditionellt och följt samhällsutvecklingen.

Politiskt arbetar jag för upprustning av välfärdsområden och bort med vinst drivande företag. Skola, vård/omsorg och kollektivtrafik ska drivas i egen regi. Min stora hjärtefråga är äldreomsorgen. Den stora nedrustningen är katastrofal. Nu betalar vi ett högt pris med den kris som är. Jag arbetar för en högre bemanning, bättre samverkan ända ut till oss politiker och bättre arbetsvillkor för äldreomsorgspersonalen. Även boendes kvalité måste lyftas.

Andra frågor är hyresmarknaden för pensionärer, unga och låg avlönade. Finns inga billiga hyresrätter och i ny produktionen är det mycket höga hyreskostnader.

Barn- och ungdomsfrågor är brännande, de utarmas av privatiseringar.

Min privata tid upptas mycket av barn och barnbarn. Ägnar mycket tid ute i skogen, helst med en hund som sällskap. Stor musikälskare och är ofta på live framträdanden. Stickning har funnits som ett livsbehov sedan 10 års ålder. Det har tagit mig ända in på Nobelfesten som en av i 17 nobelstickerskor i ett uppträdande av Cirkus Cirkör.

Mail: [email protected]

Bengt O Björklund, nämndeman

Jag växte upp i Blackeberg på sextiotalet, rymde hemifrån blev mods och hippie innan jag drog österut. Kom inte längre än till Istanbul där jag blev tagen av polisen för 30 gram hasch och sedermera dömd till 12 år efter att ha blivit torterad till att erkänna en fiktiv försäljning. I kultfilmen Midnight Express kallas jag för Erich. Det var under mina fem år i turkiskt fängelse mitt liv inom kulturen började. En resa som fortfarande pågår.

I hela mitt efterföljande liv har jag varit poet, konstnär och musiker.

Jag är utgiven på olika förlag i Sverige, USA och Wales. Fem diktsamlingar skrivna på svenska, fem skrivna på engelska. Jag har fått utmärkelsen Sweden Beat Poet Laureate på livstid av National Beat Poet Foundation i USA. Jag bjuds ofta in till olika poesifestivaler runt om i världen och har uppträtt i Wales, Egypten, USA, Rumänien och Argentina. I dessa pandemitider uppträder jag på digitala festivaler runt om i världen, bland annat i Indien, Afrika och Bangladesh.

Jag har haft många utställningar genom åren. Min första utställning hade jag i Köpenhamn på Joe Banks galleri 1975. Idag har jag min ateljé på tomten här i Västerhaninge. Jag är med i föreningen Haningekonstnärerna. Skarpnäcks stadsdelsförvaltning och Huddinge sjukhus har köpt verk av mig.

Jag har varit med i flera band genom åren, både i Sverige, England och i Brasilien där jag var bosatt under sju år på 80-talet. Idag är jag sedan ett år tillbaka med i bandet Beat Poet Society som tonsätter mina engelska dikter. Vår första singel kommer ut i början av mars 2021.

Jag har även jobbar som journalist i över 20 år. Främst på den romska tidningen É Roman Glinda där jag jobbade i 18 år som journalist, fotograf och layoutare. I flera av tidningarna har jag samarbetat med tecknare Ulf Lundkvist. Vi har gjort två serier ihop.

Jag vill i stort bidra till de kulturella frågorna som V har, men jag har även åsikter om vård och omsorg och solidaritet i allmänhet. Frågor om ojämlikhet, svågerpolitik och maktmissbruk får mig att gå i taket.

Petar Kotljarevski

Jenny Kindgren, sekreterare

Katherine Paz Alcantara Contreras, intern feministisk ansvarig

Harald Gärdek, suppleant

Har pluggat på Fredrika Bremer. Seglar på fritiden.

Cynthia Gomez, suppleant

 

Kopiera länk