Jordbro

Jordbro förtjänar bättre!

Jordbro har länge varit en bortglömd kommundel i Haninge. Till skillnad från andra kommundelar så har Jordbro ingen högstadieskola. Oseriösa hyresvärdar har låtit hus förfalla. De bostäderna har blivit uppköpta av D Carnegie vars motto är ”by it, fix it, sell it” istället för att kommunens bostadsbolag tar ansvar för bostäderna.

I den gamla Jordbromalmsskolan finns numera ett kultur- och föreningshus. Det är inte anpassat för kulturverksamhet men har varit till stor glädje för föreningar och för organisering bland invånarna i Jordbro. Det har också varit en självklar samlingsplats för att anordna events. Vänsterpartiet har använt kultur- och föreningshuset bland annat när vi bjudit in Jonas Sjöstedt och när vi bjudit in Kvinnojouren till samtal.

Jordbromalmsskolans lokaler är slitna och antingen behöver det stora renoveringar eller byggas ett nytt kultur- och föreningshus.

Vi tror att det skulle vara positivt med ett nytt kultur- och föreningshus som är minst lika stort som det nuvarande och som får plats med nuvarande föreningar och är bättre anpassat för kultur- och föreningsverksamhet. Om en rivning av Jordbromalmsskolan skulle bli verkligheten så måste ett nytt kultur- och föreningshus vara på plats innan så att Jordbroborna och föreningarna inte står utan ett kulturhus.

Men vi tycker att Jordbroborna och föreningarna ska få vara med och fatta det beslutet. Om de hellre vill att pengar läggs ner på att renovera Jordbromalmsskolan så stödjer vi dem i det.

Jordbro upplevs av många som en otrygg plats. Det har hållits möten i kultur- och föreningshuset just om att öka tryggheten och förslag på att utveckla Jordbro. Många känner att Jordbro glöms bort och att politikerna inte bryr sig om kommundelen. Men det finns många engagerade människor i Jordbro som vill hjälpa till och inkluderas i utvecklingsarbetet för Jordbro.

Möte för trygghet i Jordbro kultur- och föreningshus

Men återigen så vill politiker svika Jordbro.

Vi kan läsa i Mitt i Haninge att M, L, KD och SD inte vill att det ska byggas en ny högstadieskola och kulturhus.

Martina Mossberg (M) säger:

”Vi behöver bostäder och butiksytor i Jordbro och vi tycker inte att ett kultur- och föreningshus är det viktiga. Vi behöver nyttja Haninges kulturhus mer”

Då undrar vi så klart följande:

  • Var ska föreningarna och invånarna i Jordbro träffas och utöva aktiviteter, anordna events och organisera sig?
  • Varför ska just Jordbros barn vara ute en högstadieskola?

Vi kan också läsa i Mitt i Haninge att nu sätts arbetet igång med att bygga nya bostäder och ny F-6-skola. Samrådet för detaljplaneförslaget för första etappen är igång. Jordbroborna får skicka in synpunkter till 2 oktober.

Det finns också en pop up-husbil som ska användas som ett nytt koncept för medborgardialog. Det är välkommet med nya sätt som syftar till att inkludera fler i processen men husbilen kommer bara vara på plats några få dagar i Jordbro.

Etapp 1 innebär att Jordbromalmsskolan kommer rivas och att det byggs bostäder på platsen.

Men eftersom det nya kulturhuset (om det blir av) som planeras att läggas vid stationen är i etapp 2 så undrar vi hur planen ser ut för föreningarna och alla andra som behöver ett kultur- och föreningshus. Ska de stå utan ett kultur- och föreningshus tills ett nytt är byggt?

Vänsterpartiet tycker det är självklart att ett nytt kulturhus måste vara på plats innan det nuvarande rivs. Vi har också i förhandlingar fått igenom att det ska utredas när en högstadieskola ska vara på plats i Jordbro så nu är det en fråga om när. Men med M, KD, L och SD vid makten så vet man tyvärr aldrig vad som händer.

Och återigen, Jordbroborna och föreningarna måste verkligen inkluderas i den här processen.

 

Kopiera länk