Rasism

Rasismen frodas i SD Haninge

Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti.

Det är något vi i Vänsterpartiet länge har sagt länge och fortsätter att säga. I det här inlägget ger vi en kort genomgång av Sverigedemokraternas historia, hur partiet har normaliserats och hur det ser ut i Haninge.

SD:s historia

Sverigedemokraterna bildades 1988. Partiet bildades av personer som hade varit aktiva i bl.a. nazistiska Nordiska Rikspartiet (NRP) och främlingsfientliga Bevara Sverige Svenskt (BSS).

Ett klistermärke från organisationen Bevara Sverige Svenskt

Den första partiledaren, Anders Klarström, var tidigare aktiv nazist. Det fanns starka kopplingar mellan den utomparlamentariska högerextrema rörelsen som Vitt ariskt motstånd (VAM).

Det var vanligt att man Hitlerhälsningar på SD:s manifestationer på 90-talet. Det var under den här tiden om nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson besluatde sig att bli partipolitiskt aktiv i deras ungdomsförbund. Enligt Jimmie Åkesson så var han inte med under partiets öppet rasistiska period utan gick med 1995 när Anders Klarström lämnat som partiledare. Men det stämmer inte, i en text han själv skrivit i sin ungdom så gick han med i SDU 1994, innan Klarström slutat som partiledare.

År 1995 så valdes Mikael Jansson till partiledaren. Han hade inga tidigare kopplingar till fascism och avsedde att göra partiet rumsrent. Men ledande sverigedemokrater fortsatte med sina rasistiska aktiviteter. Bland annat träffade de nazister från Nationalsocialistisk front (NSF) 1997 för att hylla Karl XII.

Under hela partiets historia har det blivit skandaler kring att ledande sverigedemokrater uttrycker sig rasistiskt, samarbetar med nazister, hatar mot HBTQ-personer, visar tydligt kvinnoförakt och hotar meningsmotståndare. 

För att komma till bukt med problemet så lovade Jimmie Åkesson att nolltolerans mot extremister och rasister skulle råda inom partiet. Men många ledande sverigedemokraterna kunde fortsätta att ägna sig åt grov rasism utan att uteslutas. Thoralf Alfsson kunde ägna sig åt islamofobi och rasism i tio år utan att uteslutas. Björn Söder menade att islam måste bekämpas på samma sätt som nazism. Varför infördes då nolltoleransen? Flera resonerar att man gjorde det för att ha ett verktyg att göra sig av med obekväma eller ovälkomna SD-medlemmar eller personer som inte lyssnar på partiets toppskikt.

Rasismen fortsätter att frodas inom Sverigedemokraterna. Även efter nolltoleransen införts så kunde Expo meddela att de hittat 215 fall under förra mandatperioden, en skandal i veckan.

Rasismen i SD Haninge

Även i SD Haninge finns det ordentligt med rasism. Här om veckan kunde vi läsa om att Hans-Johnny Hedström (SD) spridit rasistiska “skämt” på sin facebook-sida. Expressen skriver:

Hedström har kombinerat sitt uppdrag som nämndeman med att på Facebook bland annat sprida en bild på statsminister Stefan Löfven med ett kryss från ett kikarsikte i ansiktet. Han har också skickat vidare en text som ”skämtar” om personer från olika invandrargrupper bits ihjäl av en kamphund:

”Jag får hela tiden sms om min kamphund som förra helgen bet ihjäl fyra somalier, tre pakistanare och fyra 4 turkar. För sista gången: ´DEN ÄR INTE TILL SALU´.”

I flera bilder ger han sig på araber och muslimer – som där påstås ägna sig åt sex med djur. En annan bild, som Hedström sprider, visar en arab med texten: ”När man inser att ´smart arab´ blir… ´bara trams´ baklänges”.

Hedström blev invald för Sverigedemokraterna i Haninge kommunfullmäktige i valet 2018. Dessförinnan var han ersättare i äldrenämnden. Han var också invald i SD Haninges styrelse. Och han var också nämndeman i Södertörns Tingsrätt.

Men det är inte första gången Sverigedemokraterna i Haninge uppmärksammats för rasism.

Mikael Valtersson var politiskt sekreterare i Haninge fram till i våras. Han har haft kopplingar till tongivande högerextremister genom sin roll som presstalesperson och styrelseledamot i det gruvbolaget Wiking Mineral, där flera av huvud- och aktieägarna haft kopplingar till högerextrema miljöer. Detta uppmärksammades 2015. Men han fick jobba vidare som politisk sekreterare fram till mars i år, något som fick ledande sverigedemokrater att lämna i protest.

Mikael Valtersson, f.d. politisk sekreterare i Haninge för SD

Jenny Manners var kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Haninge förra mandatperioden.

På sin Facebook-sida har hon skrivit att hon har ”förståelse och högt i tak när det det handlar om folk (högerextrema?) som uppmanar till våld eftersom jag verkligen förstår var den frustrationen kommer ifrån”. Hon har också gett stöd till samarbete med nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

Skärmdump på en kommentar av Jenny Manners där hon kommenterar ett inlägg från Ingrid Carlqvist, en central figur inom den svenska extremhögern 

Alla dessa exempel är sådant som har uppmärksammats och skrivits om. Det är knappast så att rasismen är borta från SD Haninge. Det är bara en tidsfråga tills vi får höra fler exempel på rasism från SD-företrädare i Haninge eller att ledande företrädare har kontakt med extremhögern.

SD:s svans

Det finns som vi har visat många exempel på att rasismen frodas inom Sverigedemokraterna. Men ett problem som också finns är den extremrasistiska svansen till Sverigedemokraterna. 

När kommunfullmäktige skulle besluta om bostäder för flyktingar i slutet av 2016 så hade SD hetsat under en lång tid mot flyktingar. På plats i kommunfullmäktige fanns bland annat nazister som protesterade mot beslutet att ordna bostäder åt flyktingar. Det planerade luciatåget fick ställas in pga säkerhetsrisken. I en debatt i kommunfullmäktige 2019-11-04 så påminde Samuel Skånberg, gruppledare för Vänsterpartiet, om att nazister varit på plats och att luciatåget ställdes in pga säkerhetsrisk. Men Margareta Brunner (SD) sa från talarstolen att “vi var bara vanliga hyggliga människor som protesterade” och att flera av dem som protesterade då var invalda i kommunfullmäktige nu. En av de som protesterade var just Hans-Johnny Hedström som spridit grovt rasistiska inlägg. 

Men Sverigedemokraterna vill inte stöta sig med sina meningsfränder även om de är organiserade nazister med t-shirtar som visar sina nazistiska åsikter.

Ett arbetarfientligt, kvinnofientligt och antidemokratiskt parti

Sverigedemokraterna är inte bara ett rasistiskt parti. Det är också ett parti som motarbetar arbetarrörelsen och facken, lägger kvinnofientliga förslag och visar ett öppet förakt mot demokratiska principer. Detta återkommer vi till i andra blogginlägg.

Som ett sista exempel på vad för slags parti SD är visar vi här en skärmdump från deras facebook-sida där de visar vad för slags saker de blir extra upprörda över, en lapp där det står ”Systembolaget står för alla människors lika VÄRDE”.

SD Haninge blir provocerade av en lapp

 

Kopiera länk