Kommunfullmäktige

Tryggare och ljusare framtid för Föreningen Haninge Konstnärer

Det är med glädje vi nu möjliggör ett konstnärshus med ateljéer och galleri i Haninge

Åsa Bååth, gruppledare Vänsterpartiet Haninge
Åsa Bååth, gruppledare för Vänsterpartiet i Haninge kommun.
Måndagens kommunfullmäktige var en glad dag! Med röstantalet 31 Ja och 27 Nej röstade Vänsterpartiet  tillsammans med S, C, KD och partilösa Lage Ölund och Eva Karlsson igenom att Föreningen Haninge Konstnärers anhållan om kommunal borgen beviljades. Partierna som sa nej var M, L och SD. Detta är en borgen föreningen behöver för att få ett banklån till en bostadsrätt för konstnärernas verksamhet.

Föreningen Haninge Konstnärer är en förening som bildades 1984 av ca 100 konstnärer. Man startade ett konstnärscentrum i den f d Kyrkskolan i Österhaninge. Efter en anlagd brand 1993 ödelades Kyrkskolan.

Med ideellt arbete från föreningen och med hjälp från kommunen och Skanska kunde man bygga den nuvarande byggnaden belägen vid Österhaninge kyrka.  Byggnaden består av en gallerilokal med café,pentry och 10 konstnärsateljéer. Det är en bostadsrätt som föreningen hyr av ett fastighetsbolag, NFG.

Nu har man en köpoption på bostadsrätten som löper ut 2021-12-31. Med den borgen vi nu röstat igenom kan föreningen få ett banklån och köpa bostadsrätten.

Detta kommer att göra en stor skillnad på sikt för föreningens verksamhet då årskostnaden idag som hyresgäster är mycket hög.

Förening bidrar till många attraktiva kulturupplevelser och ett mycket aktivt föreningsliv. Föreningen har mycket gott  samarbete med Haninge kommun med olika utställningar och annan verksamhet.

Kopiera länk