V säger nej till LOV för särskilda boenden i äldreomsorgen
Som ledamot i äldrenämnden anser jag, Åsa Bååth, att motionen som M lagt om att införa LOV när det gäller särskilda boenden är att locka till något som sällan går att genomföra. LOV står för lagen om valfrihet att den som har vårdbehov ska få välja vilket boende man vill flytta till.
När man presenterar det så tar man inte hänsyn till den verklighet som är. Det finns inte tillgång på rum som står och väntar på att någon ska flytta in. När blir ett rum ledigt? På särskilda boenden lever man till slutet av sitt liv och det innebär att någon måste avlida för att ett rum ska finnas till hands. Att säga något annat är att måla upp en falsk drömvärld.
Det finns flera aspekter som talar mot LOV. I Uppsala införde man LOV och det gav kraftigt ökade kostnader på ca 410 milj/år jämfört med att upphandla fastigheter och driva dem i egen regi. Det tillkom också ökade administrativa kostnader. De privata alternativ idag som är ekonomiskt effektivare än kommunen är större boende än kommunens och som tar in boende från andra kommuner för att hålla en hög beläggning. Detta kan även kommunen göra på sina boende.
Inför kommunen LOV kan de inte neka till en överetablering och det innebär en risk att man måste stänga kommunala boenden och dessa äldre personer tvingas att flytta till ett nytt privat boende. Var finns då valfriheten?
Idag är det få personer som gör aktiva val. Vi har en stor grupp personer med nedsatt kognitiva förmågor och den stora gruppen med demens diagnoser har i ett valsystem ingen chans att utföra ett val. De är helt beroende av aktiva barn eller barnbarn som håller koll på utbudet och marknaden.
Ett argument man ofta för fram är att ju fler privata aktörer som finns desto större mångfald kommer det bli. Tyvärr så är det väldigt få boenden som sticker ut, utan de flesta följer samma koncept. De kommuner som har LOV har en kundnöjdhet på mellan 82-90 %. I Haninge ligger det på 85% nöjdhet och det kan bli marginellt bättre med LOV men det kan också bli sämre. Tidigare fick man i Haninge önska boende men det vart så många missförstånd för man trodde att man skulle få sitt önskemål att det är borttaget. Idag försöker Haninge kommuns bosamordnare alltid ta hänsyn till personens/anhörigas önskemål.
En annan aspekt är hur garantin om att få ett boende på tre månader när behov uppstår kontra hänsynen till personens val. Ska valet av boende komma först kan många få vänta betydligt längre än tre månader.
Vänsterpartiets ståndpunkt är att Haninge består av medborgare med rättigheter som kommunen är skyldiga att tillgodose. Det är en ödesdiger väg att se medborgarna som kunder och en omöjlighet att applicera den relationen mellan medborgare och kommun.
Vänsterpartiet anser att alla särskilda boenden ska drivas i egen regi. Varje satsad skattekrona ska in i verksamheten, komma boende och personal tillgodo. Stopp för vinster som hamnar i riskkapitalisters fickor.