Författarträff med Stefan de Vylder, Eurokrisen. Onsdag 10 april, Haninge kulturhus
Nu på onsdag anordnar ABF Södertörn och Vänsterpartiet i Haninge ett möte med nationalekonomen och författaren Stefan de Vylder som i höstas gav ut boken Eurokrisen, Ordfront Förlag. Han var tidigt emot EMU och hoppas att EMU avskaffas. Stefan kommer berätta om hur han ser på det krisande Europa och om den kommer hota välfärden. Hur kom vi dit och hur ska vi ta oss ur krisen? För det kan vi väl?
Plats: Haninge Kulturhus, Poseidons torg 8 (ett stenkast från pendeltågsstationen Handen)
Tid: 18.30 onsdag 10 april
Varm välkomna!
I en intervju i ETC, november 2012 står det: ”
När euron infördes trodde många att den gemensamma valutan skulle leda till att medlemsländernas ekonomier blev mer lika varandra. Istället har det motsatta hänt, säger Stefan de Vylder.
– Hela valutaunionen har en gemensam ränta. Det betydde att i länder där de ekonomiska hjulen snurrade fort blev räntan för låg – vilket gjorde det jättebilligt att låna och investera – och i länder som behövde stimuleras blev räntan för hög, säger han.
– Priser och löner ökade alldeles för snabbt i Sydeuropa under åren fram till krisen. Den låga räntan bidrog till att blåsa upp fastighetsbubblor i Irland och Spanien.
Men finanskrisen hade väl slagit mot Europa ändå, även om varje land haft en egen valuta?
– Absolut, och det går självklart bra att missköta sin ekonomi även om du har en egen valuta. Men krisen hade definitivt varit mildare om varje land haft en egen valuta och ränta. Idag är krisländernas växelkurs alldeles för hög, vilket slår mot ländernas export.
– Nyligen läste jag att Grekland, av alla länder, börjat importera olivolja! Sådana perversa effekter uppstår när du har en övervärderad valuta.”