Så jobbar vi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat förtryck och våld

Innan sommaren så deltog jag (Samuel) på ett möte med beredningen för mänskliga rättigheter i Haninge. Till mötet kom en representant från Origo och berättade om deras arbete. I detta blogginlägg vill jag dela en del fakta, tankar och idéer kring mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat förtryck och våld.

Mäns våld mot kvinnor är ett stort samhällsproblem, i världen men i allra högsta grad även i Sverige. Mäns våld mot kvinnor är ett resultat av patriarkatet eller könsmaktsordningen som säger att män är överordnade kvinnor och ska ha makt över dem.

Patriarkatet får många uttryck i dagens Sverige: i det konkreta fysiska våld som kvinnor utsätts för, i sexuella övergrepp, i kontrollen av kvinnors kroppar, i löneklyftorna mellan män och kvinnor, i antalet fattigpensionärer som är kvinnor och i inskränkningar av kvinnors frihet.

Att vara feminist är att se verkligheten som den är, att kvinnor underordnas män, och samtidigt säga att vi vill ändra på det. Därför är Vänsterpartiet ett feministiskt parti, för vi erkänner patriarkatets existens och makt över kvinnor (och män) och vill få slut på det förtryckande systemet och synsättet.

Som socialister så ser vi också att det ekonomisk systemet vi för nuvarande har, kapitalism, inskränker människors frihet och därför måste avskaffas. Vi ser att kapitalismens jakt på vinst gör att kvinnors livssituation försämras men att patriarkatet är ett självstående förtryckande system med sina egna mekanismer. Bara för att vi avskaffar kapitalismen betyder det inte att vi automatiskt avskaffar patriarkatet. Kapitalismen förstärker de förtryckande strukturerna som finns, men är inte grunden för patriarkatet. Därför måste vi parallellt jobba för att avskaffa patriarkatet och kapitalismen. Vänsterpartiet är tydliga i det hör vilket går att läsa om mer om i vår feministiska plattform.

Därför stannar inte frågan om jämställdhet vid mäns våld mot kvinnor. Men våldet och förtrycket av kvinnor är ett så tydligt och påtagligt bevis att kvinnor som grupp lever under helt andra villkor än vad män gör.

Hela 31 procent av kvinnorna känner sig otrygga i området där de bor enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Även i hemmet är de mer otrygga och ökar risk för att utsättas för våld. När män blir utsatta för våld är det huvudsakligen okända personer. För nästan varannan kvinna som blir misshandlad så är det av en närstående. I 18% av fallen så är det en helt okänd person. (Närstående är i sammanhanget en nuvarande eller tidigare partner). I hälften av fallen så sker misshandeln i hemmen för kvinnor.

Av personer som blivit utsatta för grovmisshandel uppgav 29,1% av kvinnorna att de behövde uppsöka sjukvård. Sedan 2000 har 269 kvinnor dödats av sin man eller ex-man.

De faktorer som spelar störst roll bland de som är utsatta verkar vara ålder, familjerelation, utbildning, boendeform och ekonomiska förutsättningar. De personer som har störst risk för utsatthet är personer i åldrarna 16–34 år, ensamstående föräldrar, personer med högst gymnasial utbildning och personer boende i flerfamiljshus. Det verkar inte finnas några tydliga skillnader i utsatthet mellan personer som är födda i Sverige och utrikesfödda.

Botkyrka har nått bra resultat i att motverka mäns våld mot kvinnor efter att de börjat med våldförebyggande insatser. De är först i landet att jobba med Mentors in Violence Preventions (MVP). En viktig del i det var att förbättra samverkan mellan skolan, socialtjänsten och polisen. En central del av det våldsförebyggande arbetet är att se till att alla barn, från förskoleåldern, har en trygg bas. I skolorna har rektorer och lärare inventerat om alla barn och ungdomar har trygga relationer till någon vuxen. Om de upplever att någon elev saknar en trygg bas i sin hemmiljö har lärare eller annan skolpersonal arbetat medvetet för att skapa en nära relation till det barnet.

Hedersrelaterat förtryck och våld

I Vänsterpartiets feministiska plattform går det att läsa följande om hedersvåld och hedersförtryck:

Kvinnor, flickor och pojkar utsätts i Sverige och andra länder för ett hedersrelaterat förtryck och våld. Hedersvåldet är en del av det strukturella könsförtrycket och således inte begränsat eller kopplat till viss religion eller etnicitet. Det specifika med hedersvåldet är dock att det utövas med hjälp av kollektiva kontrollmekanismer och många gånger sanktioneras av släkt och omgivning. Syftet med förtrycket är emellertid detsamma, att flickor och kvinnor till varje pris ska underordnas männen och deras sexualitet kontrolleras. Könsförtryck som utgår från hederstänkande, såsom tvångsgifte, barnäktenskap, mödomshinneoperationer och könsstympning, måste motarbetas.

Samhället har inte agerat tillräckligt kraftfullt när det gäller hedersrelaterat förtryck, ibland med hänvisning till rätten att få utöva sin kultur. Kunskaperna om hedersförtryck har varit ytterst bristfälliga. Utbildning behövs både i grupper där hederstänkandet är en del av vardagen och i de yrkeskårer som möter människor som lever ett hedersrelaterat liv.

Vi som vänsterpartister menar alltså att det hedersrelaterade förtrycket är en del av patriarkatet. Därför är det tätt sammankopplat med feministiska frågor som mäns våld mot kvinnor. Men det finns vissa skillnader i utövandet. Dagens samhälle uppfostrar (medvetet eller omedevetet) pojkar och flickor att de är helt olika och att när pojkar drar flickor i håret är det bara ”för att han tycker om dig” och därför borde förstå att pojkar lär sig att de är överordnade kvinnor och har rätt till flickors och kvinnors kroppar. Om ett samhälle uppfostrar sina pojkar så borde man inte bli förvånad när pojkarna sedan blir äldre och fortsätter agera på det sätt de har blivit uppfostrade till. Men även om alla inte förstår hur barnuppfostran hänger ihop med hur män agerar i vuxen ålder så förkastar de allra flesta våld mot kvinnor. (Samma personer som förkastar det direkta fysiska våldet mot kvinnor borde rimligen också förkasta det strukturella våldet mot kvinnor och jobba för att pojkar och flickor ska uppfostras som de individer de är, inte utifrån det kön de är födda i). Men här skiljer sig det hedersrelaterade förtrycket och våldet. Det är kollektivt sanktionerat. När en hel familj eller släkt istället sluter upp bakom gärningsmannen istället för den drabbade, då blir situationen en helt annan och lösningarna för att komma vidare blir annorlunda.

Hedersrelaterad förtryck handlar till stor del om kontroll. Det är huvudsakligen kontrollen av flickor och kvinnor. Men även pojkar och män påverkas i det här när de tvingas kontrollera eller spionera på sina kvinnliga släktingar. Att vägra lyda att delta i den här kontrollen kan leda till hemska konsekvenser, som en pappa som blev mördad när han själv vägrade mörda sina egna döttrar. Därför är frågan om avskaffande av hedersrelaterat förtryck och våld även en fråga som berör pojkar och män direkt också. De saker som pojkar och män tvingas göras är inget någon mår bra av. HBTQ-personer drabbas också hårt vare sig det är pojkar eller flickor.

Enligt SVT kunde var tionde mord 2016 kopplas till hedersmord. Enligt en undersökning från regeringens förra samordnare Carin Götblad lever omkring 100 000 barn och ungdomar i Sverige under någon form av hedersförtryck. Men andra forskare uppskattar att det kan handla om runt 240 000 ungdomar.

Haninge och samarbete med Origo

Origo är ett resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld. Det är ett samarbete mellan kommunerna i Stockholms län, Polismyndigheten i Stockholms län och Stockholms läns landsting.

Haninge är alltså med i samarbetet. Enligt Origo fungerar samarbetet bra med Haninge. På frågan vad som behövs mer var svaret att det är det förebyggande arbetet där kraften behöver läggas. Mer kompetensutveckling behövs. Personalen i skola och förskola behöver bli bättre så att man vet vilka signaler man ska hålla utkik efter. Det är också viktigt att slå fast att hedersrelaterat förtryck och våld handlar om jämställdhet. Därför är det viktigt att prata mer om jämställdhet och satsningar för ökad jämställdhet.

Nationella kompetensteamet

Regeringen har gett Länsstyrelsen Östergötland i uppdrag att utveckla ett nationellt kompetensteam som ska samordna och stödja arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer som t ex barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor. I deras delrapport så listar de flera saker som behövs utvecklas för att färre barn och unga ska utsättas, att de utsatta ska få stöd och att fler professionella ska få kunskap och kompetens:

  • Ett permanent nationellt stödforum, inklusive en telefonlinje att ringa till, för yrkesverksamma och ideellt verksamma
  • Fortsatta utbildningsinsatser till olika grupper av yrkesverksamma och ideella aktörer
  • Ökad samverkan mellan relevanta aktörer, såsom myndigheter och ideella organisationer med syfte att ge utsatta det stöd och skydd som de har behov av
  • Fler skyddade boenden med relevant kompetens om målgruppen
  • Fortsatt spridning och implementering av vägledningen Våga göra skillnad
  • Spridning av kommande vägledning och informationsmaterial om könsstympning
  • Detta förutsätter att chefer och politiker tar ansvar och möjliggör ett strukturerat arbete på alla nivåer
  • Vikten av uppföljning och utvärdering

Vad vill Vänsterpartiet göra?

Vi i Vänsterpartiet vill se en värld där alla människor är fria att leva sina liv som de vill. Att avskaffa patriarkatet är en väldigt viktig del i det här arbetet. Det är ett stort arbete som handlar om allt från mäns våld mot kvinnor och hedersförtryck till jämställda löner och pensioner och rätt till heltid. Vi behöver fler feministiska reformer som kommer kvinnor till del. (Även här går det att koppla in en så enkel sak som avgiftsfri kollektivtrafik som kommer gynna kvinnor i större grad ekonomiskt). Vi behöver också jobba med förändring av normer och könsroller.

Det senaste vi gjort i frågan var att lägga en motion om feministiskt självförsvar, maskulinitetsnormer och hbtq som är under behandling. Vi har jobbat i kommunfullmäktige för att rätt till heltid ska inneföras, något som stärker kvinnors självständighet och som nu ska införas i Haninge kommun.

Vi vill gärna följa andra kommuners goda exempel som exempelvis Botkyrka med deras våldsförebyggande arbete eller Eskilstuna där de personalen utbildas hur de kan stoppa och motverka killars våld.

Vi vill även att de organisationer som jobbar i Haninge med de här frågorna får de stöd och resurser de behöver fårn kommunen och att fler får reda på det arbetet som görs. Organisationer som Haninge kvinnojour, Manscentrum och Brottsofferjouren. Vi kommer närmaste tiden att lära oss mer av den kunskap som finns bland alla våra organisationer. Vi fortsätter att ta del av vad organisationer kan lära oss, vad andra kommuner kan lära oss, vad forskningen visar och vi stödjer konstruktiva förslag som syftar till en jämställd värld.

Vill du också engagera dig i ett feministisk parti för en jämställd värld där tjejer och killar har samma möjligheter? Eller har du frågor? Kontakta oss gärna i styrelsen eller i kommunala gruppen.

Dela den här sidan:

Kopiera länk