Ökänd detaljplan i Gudö blir aktuell igen
Nu är det återigen dags för kommunen att försöka få till en detaljplan i Gudö som tillåter exploatering exakt intill Tyresta naturreservat och nära vattnet vid Långsjön. På kommunstyrelsens möte 2020-03-30 röstade alla partier bortsett från Vänsterpartiet igenom ett planbesked om att ta fram en ny detaljplan. Vi i Vänsterpartiet röstade för vårt egna förslag att inte ta fram en ny detaljplan som tillåter exploatering i området.
Nuvarande detaljplan från 2003 ser till att det finns en buffertzon till Tyresta naturreservat, något som förvaltningen själv lyfter fram. På så sätt värnas naturvärden och man fortsätter att tillgängliggöra Tyresta för friluftsliv. Med en ny detaljplan så skulle den marken istället bebyggas.
Kommunen försökte för några år sedan få till en detaljplan som möjliggör exploatering. Redan då sade Vänsterpartiet nej till det. Detaljplanen fick också nej från mark- och miljödomstolen och nej från mark- och miljööverdomstolen som nekade Haninge kommunen prövningstillstånd.
Vänsterpartiet har varit i kontakt med grannarna i området. De berättar att trots att den nya detaljplanen från kommunen fick nej så fortsatte exploatering. Enligt grannarna handlar det om orörd skog som nu skövlats, markförändringar mer än vad som tillåts enligt detaljplan, schaktningar, bulldozers och motorsågar. De har hört av sig till kommunen men inget händer. De har också anmält till Södertörn miljö och hälsoskyddsförbund.
Trots att mark- och miljööverdomstolen i sin dom sade nej till prövningstillstånd (och därmed sade nej till kommunens förslag på detaljplan) så går nu kommunen vidare med ännu ett försök till detaljplan. Varför gör man det då? Förvaltningen skriver i reciten:
Strandskyddspartiet som ansågs orört enligt mark- och miljödomstolen är numera i anspråkstaget varför stadsbyggnadsförvaltningens bedömning är att skälet till upphävandet inte längre är aktuellt och att en ny plan bör kunna tas fram.
Hur ska man tolka förvaltningen här? Om man får nej på en detaljplan för att det finns mark som är värd att skydda, då är det bara att se till att det inte finns något och skydda och försöka igen med att få till en ny detaljplan? Det blir ju helt orimligt. Dessutom så är det mycket möjligt att andra faktorer kan vara skäl för avslag om man tar fram en ny detaljplan, exempelvis närheten till naturreservatet.
Källor
Haninge kommunstyrelse 2020-03-30
Planbesked Gudö 13_1
Recit planbesked Gudö
Mark- och miljödomstolens beslut