Artiklar

Rättegångarna i Diyarbakir är en skandal

I den turkiska staden Diyarbakir pågår just nu rättegångar mot över 150 kurdiska kvinno- och människorättsaktivister, kommunpolitiker och borgmästare. Vänsterpartisterna Ann-Margarethe Livh och Naile Aras bevakar rättegångarna på plats och vittnar om oacceptabla brister i rättssäkerheten. 

– Rättegångarna är inget annat än en skandal! Under första dagen stängde domarna av mikrofonen när de åtalade skulle hålla sina försvarstal. Den enda anledningen var att de talade kurdiska. Advokaterna har inte fått tillgång till underlag vilket gör det omöjligt för dem att försöka bygga något som liknar ett försvar. Rättegångarna är allt igenom rättsvidriga, säger Ann-Margarethe Livh. 

Åtalspunkterna mot de anklagade är högst oklara. Rättsväsendet hänvisar till att personerna motarbetat Turkiet och man anklagas för samröre med terrorister, men inga tydliga bevis har presenterats. Åtalen vilar på mycket lös grund. 
Ann-Margarethe Livh och Naile Aras vittnar också om det spända läget i staden. Rättegångarna har orsakat massiva protester på Diyarbakirs gator. 

– Det är polis överallt. Vi ser unga människor som kastar sten och polisen försöker med alla medel kväsa protesterna. Stämningen i staden är en direkt konsekvens av de skandalösa rättegångarna. När folk insett vad som pågår har stan förvandlats till en kokande gryta, avslutar Ann-Margarethe Livh. 

För mer information och kommentarer var vänlig kontakta:
Ann-Margarethe Livh (V), ordförande för Vänsterns Internationella Forum (VIF) och gruppledare i Stockholms Stad. 076-122 91 03 begin_of_the_skype_highlighting              076-122 91 03

Kopiera länk