Aktivitet

Se filmen This Changes Everything ikväll

 

Ikväll visas filmen This Changes Everything i Haninge kulturhus klockan 18.00 – 20.00. Arrangör: Rättvisepartiet Socialisterna https://www.facebook.com/events/583815618424319/ . Filmen är baserad på Naomi Kleins bok med samma namn och handlar om att kapitalismen inte kommer att lösa klimatfrågan. Såhär skrev Kajsa Ekis Ekman om boken i ETC:

”Ett företag har bara sina aktieägare att svara inför – inte planeten eller folket. Det är därför, om det ska finnas kapitalism, som stater måste sätta hårda regler för vad de får och inte får göra. Bara så kommer de att skärpa sig.

Om inte Naomi Klein kan få fart i klimatrörelsen, är det få författare som kan. Åtminstone brukar hon ha känsla för timing. Hon skrev No Logo när den globala rättviserörelsen tog fart och Chockdoktrinen precis före finanskraschen. För varje bok går hon längre i sin kritik av kapitalismen. Först kritiserade hon dess effekter i form av reklamen, sedan dess stadier i form av nyliberalismen och nu går hon in på systemets själva kärna. I sin nya bok This Changes Everything – Capitalism vs. The Climate menar hon helt enkelt att vi får välja: det är kapitalismen eller planeten.”
Nästa vecka börjar det stora klimatmötet i Paris. Kommer de enas om de beslut som är nödvändiga att ta? Oavsett hur det går där så är klimatet en ödesfråga. Den påverkar inte bara vår fortsatta existens här på jorden utan leder till orättvisor och krig. En av orsakerna till kriget i Syrien t.ex. är den långvariga torkan som tvingade in människor till städerna vilket senare ledde till stora motsättningar.
Det som är positivt är att det går att stoppa utvecklingen. Det har visat sig att det går fortare än beräknat och dessutom är billigare än vad man trott.
Vi i Vänsterpartiet Haninge planerar en utbildningshelg 16 och 17 januari 2016 på vår kursgård Syninge, Norrtälje. Där kommer vi fokusera främst på Vänsterpartiets rapport Eko-eko. Vi fördjupar oss i rapporten och ser vad vi på kommunal nivå kan använda oss av. På ett seminarium i riksdagen den 4 november om klimatpolitiken inför Paris sa Jonas Sjöstedt något som vi alla borde bära med oss:
”En del undrar vad det kostar oss att stoppa klimatförändringarna. Vi måste fråga oss vad det kostar att inte stoppa dem.”
Jonas Sjöstedt, Carina Wellton, Göran Johansson

Jonas Sjöstedt, Carina Wellton, Göran Johansson

Skriv en kommentar