Kultur och fritid

Nattvandrare efterfrågar allaktivitetshus

Peter Lehtinen är uppvuxen i Brandbergen och har tillsammans med andra föräldrar anordnat nattvandring i Brandbergen och Svartbäcken genom en facebookgrupp.

– Peter, du har engagerat dig själv för nattvandring i Brandbergen. Berätta mer om det.

– Vi vill göra Brandbergen tryggare igen. Våra barn ska vara trygga. De ska kunna gå till centrum utan att behöva akta sig. Vi vill fånga upp ungdomar redan nu. De ska kunna ha ett ställe att vara på där de kan dansa, plugga, spela, umgås, lyssna på musik eller vara med på träningsaktivitetr. Unmgås. Det är inte alla som har möjlighet att vara hemma. Det är inte alla som trivs med att vara hemma. Jag kommer själv från en familj där det dracks mycket. Jag ville inte vara hemma. Jag var på biljardstället, Leffes som fanns på den tiden. Jag var en av världens bästa biljardspelare på den tiden. Det var min trygghet. Där träffades vi, vi som nattvandrar idag.

– Vad skulle du önska i Branbergen

– Ett allaktivitetshus. Det är det viktigaste som behövs.
När vi frågar ungdomarna varför de är ute och ränner säger de att de har ingenstans att vara och att de inte får tillräckligt med stöd från oss vuxna

– Vad skulle ett sånt allaktivitetshus ha för funktion?

– Erbjuda ett ställe att vara på, där de kan umgås, lyssna på musik, kan vara med på danskurser, skapa cv, spel, olika aktiviteter, nattfotboll.

– Vilka skulle vara där?

– Vi vill gärna ta ungdomar mellan 14 och 19 år, som ett komplement till fritidsgården. Det är där man får fånga upp.

– När jag var ung så blev ens kompis antingen heroinist, eller satt de på kåken för mord eller så skärpte man till sig.

– Hur har det varit att vara ute och nattvandra. Vad säger ungdomarna?

– De blir förvånade. De undrar vilka vi är. Vi säger att vi är förädrar som bara är där för att se till att de har det bra. Jag vill att tjejerna ska vara trygga och även killarna. Vi vill bara skapa trygghet. “Får ni betalt för det” frågar ungdomarna. Nä, vi gör det bara för er skull. De uppskattar det!

– Vad får ni för respons från folk?

– Folk tycker det är jättekul, wow vilken härlig feeedback! “Vad kul att ni gör det här” säger de. Jag har fått så mycket mail på facebook så jag hinner inte läsa igenom. En massa tack och folk som vill att de ska nattvandra i deras områden. Nyfikenheten finns där.

Peter Lehtinen

Vänsterpartiet ser också ett behov av ett allaktivitetshus, ett ställe för ungdomar att få vara på, för att umgås, spela musik, utöva kreativa aktiviteter och en plats att få känna sig trygga på. Ett allaktivitetshus kan användas av flera grupper och också kunna erbjuda lokaler till föreningar att nyttja. Det skulle vara en behövlig mötesplats som skulle stärka gemenskapen i Brandbergen.

Vänsterpartiet är glada över nattvandrarnas arbete och håller med om att Brandbergen behöver mer aktiviteter.

Kopiera länk