Jämlikhet

M och SD blev nedröstade om tiggeriförbud, KD velar

På förra kommunfullmäktigemötet (2020-02-10) så kom det upp två motioner om tiggeriförbud, en från Moderaterna och en från Sverigedemokraterna.

Vi i Vänsterpartiet skrev om det här för ett år sen när M och SD gick ut med de här motionerna. Argumenten för ett tiggeriförbud har inte förbättras och våra argument står sig fortfarande.

Vänsterpartiet anordnade också en föreläsning med Amnesty i maj förra året för att sprida kunskap om vad tiggeriförbud kan få för konsekvenser och hur samhället kan agera istället. Se den gärna här:

På kommunfullmäktigemötet så kunde SD inte riktigt bestämma sig i sin argumentation om man bara ville slippa se utsatta människor i stadsbilden och att slippa att höra ”hej hej” (vilket i SD:s värld uppenbarligen är en stor kränkning) eller om de ville förbjuda tiggeri för att de bryr sig om de människor som tigger.

Vänsterpartiets hållning är väldigt tydligt. Vi anser inte att någon ska behöva tigga eller att det är värdigt. Men vi menar att det går inte att ”förbjuda bort” fattigdom. Man skjuter bara problemen någon annanstans. De som tigger vill knappast göra det. De söker efter jobb men får ingenting. Att tigga är sista utvägen när alla andra möjligheter till inkomst är borta. Forskare menar att det finns risk att socialt utsatta människor går över till snatteri och ficktjuveri om man inför tiggeriförbud, något som har hänt i Köpenhamn.

Att Moderaterna går längre och längre ut högerut och anpassar sin retorik och politik till SD är oroande. Och KD är inte långt efter. Eftersom KD sitter i kommunledningen (som består av S, C, L, KD) så nöjde de sig med att lägga ett särskilt yttrande men det framgår att de inte är främmande för ett tiggeriförbud. (Men även om KD hade röstad med M och SD så skulle det inte finnas en majoritet för ett tiggeriförbud i kommunfullmäktige).

 

Vi hade hoppats att KD skulle lyssna ner på sina partikamrater i grannkommunen Huddinge där de nyligen också röstade om tiggeriförbud. Så här såg det ut på Kristdemokraterna i Huddinges facebook-sida:

Så här skriver KD i Huddinge. Det hade varit trevligt om KD i Haninge hade haft samma humanistiska syn

Vi hoppas att KD i Haninge ändrar sig och att de också vill satsa på sociala insatser.

Ett tiggeriförbud innebär i praktiken ett förbud mot vissa grupper eller individer att vara i en kommun och bidrar till att skapa legitimitet för att avhumanisera socialt utsatta grupper och människor.

Vänsterpartiet bekämpar fattigdomen, inte de människor som drabbas av fattigdomen.

Läs mer här:

 

Kopiera länk